Matematika je večeras najbolja prijateljica Zmajeva: Ako izgubimo u Grazu, blizu smo EP

Ide nam dosta toga na ruku

Matematika je večeras najbolja prijateljica Zmajeva: Ako izgubimo u Grazu, blizu smo EP

H. Zilić

Ostalo je još dva sata do odlučujuće utakmice za rukometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Od 18 sati u Grazu igramo meč zadnje kola kvalifikcija za EP protiv Austrije, a prije ove utakmice dosta je kombinacija.

Mi krećemo od najlakše. Pozitivan rezultat u Grazu večeras dakle remi ili trijumf sigurno našu selekciju vodi na EP.

U slučaju poraza moramo se baviti matematikom, odnosno pratiti rezultate sa još pet večeršanjih mečeva. Prije nego objasnimo sve kalkulacije prvo donosimo tabelu trećepalsiranih ekipa u ovom trenutku.


Češka 3/Ukrajina 2

BiH 2

Oglasi

Poljska 2

Litvanija 2

Rumunija/Kosovo 1

Švicarska O

Italija 0

Oglasi

Grčka 0

Dakle, ovo je stanje nakon pet kola. Četiri trećeplasirane selekcije idu na EP.

Češka i Ukrajina igraju međusobni duel. Poraženi će ostati na trećem mjestu, ali nas to puno ne zanima jer će svakako jedna od ove dvije selekcije biti ispred nas. Isto važi i za Poljsku, koja ima za dva gola slabiju gol razliku od naše selekcije, tako da njihov duel protiv Nizozemske neće imati puno značaja po Zmajeve.

E, sad dolazimo do utakmice koja je najbitnija ako budemo poraženi u Grazu. Sjeverna Makedonija dočekuje Švicarsku. Ako Makedonci slave, Švicarci ostaju sigurno iza nas na tabeli trećeplasiranih i tu bi stvari bile gotove. Ako Švicarska slavi sa osam razlike, a mi budmeo poraženi u Grazu osam razlike tu nastaju problemi.

Francuska igra protiv Grčke, Švedska protiv Kosova i tu nam trebaju trijumfi da bi na kraju slavili, kao i trijumf Njemačke protiv Estonije. Pravu stvar može zakomplikovati Estonija ako slavi u Njemačkoj mi izgubimo u Grazu, e onda ne bi bili ni treći u svojoj grupi, ali to je već u domenima naučne fantastike, obzirom na kvalitet Njemačke u odnosu na Estoniju.

Da skratimo, ako ne bude velikih senzacija, porazom u Grazu iza naše selekcije u poretku trećeplasiranih sigurno ostaju Italija, Grčka, Rumunija ili Kosovo, te Litvanija, koja također ima 2 boda kao naša selekcija u plasmanu trećeplasiranih, ali mnogo goru gol razliku.

Da mi ne bi puno kalkulisali, Zmajevima želimo večeras sreću u Grazu i da pozitivnim rezultatom završimo sve brige i kalkulacije.

Top Komentari

Random123
Pa Boze dragi nismo ni odigrali i vec racunamo nesta, daj da demoliramo Austriju i ko gospoda odemo na EP
9 0
bistrik87
ma ici na pobjedu, ucinite nas PONOSNIM ! Sretno
6 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi