Rukometaši za 23 dana počinju kvalifikacije: Igrat će se "akobogda"

Koga uopće u BiH zanima reprezentacija

Rukometaši za 23 dana počinju kvalifikacije: Igrat će se "akobogda"

Sada su Izbori u BiH, kakva rukometna reprezentacija kakvi bakrači. Pusti sad šuplju, poslije sedmog ćemo vidjeti. Eto tako funkcioniraju sve stvari kod nas, posebno u sedmici u kojoj će građani birati vlast za naredne četiri godine.

Dosadašnja je marila za sport toliko da je BiH za sve ove godine postala vjerovatno sportski najneuspješnija država u Evropi, a jedna je i od lošijih kada bi u konkurenciju ušle i afričke države.

Sve što je valjalo više ne valja. Košarkaška reprezentacija kada treba da igra neku utakmicu posuđuju Savezu pare đedovići i ini, hampa se diže, jadaju jadi.

Niti se zna ko igra ligu, niti kada išta počinje. Sve nam je to naša borba dala i još više kada je u pitanju rukomet. Putujući cirkus Monty Pythona preimenovan u Rukometni savez BiH nastavio je tamo gdje je završila posljednja epizoda.

Svakako ojađena administrativnim posrtajem i nezabilježenom brukom zbog koje su pravi-zdravi neplasmanom u baraž kažnjeni naši najbolji rukometaši , reprezentaciju za 23 dana očekuju novi izazovi. Prvi od njih je kako se okupiti, gdje spavati, za koji novac.

Selektor Bilal Šuman koji da bi sebi obezbijedio minimum najnormalnijih uslova balansira između tri političke opcije i očijuka sa bilo kim ko ima ikakvog uticaja izašta, smatra da mečevi neće doći u pitanje premda tri sedmice uoči utakmica u Savezu ne postoji osoba koja zna poslati mail.

"Uposlenica koja je tu radila (Alma Čengić) prihvatila je ponudu za stabilnijim poslom u odnosu na ovu našu nestabilnost", priča Šuman, ali ne kuka kao na početku pretprošlih kvalifikacija kada je iz svog džepa plaćao avionske karte za Valladolid.

"Problema je bilo i bit će, oni su i danas isti kao što su bili jučer, prije nego što je došlo do promjena u Upravnom odboru. Mene što se tiče, sa sportske strane, za utakmice je sve spremno, ja sam svoj posao uradio, pripremio sve, isplanirao", tvrdi Šuman koji očekuje sada logističku podršku.

"Za sada znamo da prvu utakmicu kvalifikacija za Euro 2020. igramo u Minsku 25. oktobra, dok ćemo meč sa Češkom igrati dva dana kasnije u Mejdanu."

Šuman, možda da se ne zamjeri nekome, ne spominje ni kako je pod blokadom računa obezbijeđen novac za avio karte za Bjelorusiju. Pripreme će vjerovatno biti obavljene na Ilidži gdje će 22 igrača biti smještena.

"Prvo moramo poslatti širi spisak prema EHF-u, još to nismo uradili jer nije niko. EHF još nije poslao zahtjev do kad to trebamo učiniti. Uglavnom na pripremama će biti 22 igrača, a onda ćemo vidjeti kojih će 16 konkurirati za prve dvije utakmice.

Meni je najbitnije da to sportski odradimo na najbolji način, a iz tog razlooga angažirao sam za popmoćnika Laseea Boesena, legendarsnog danskog igrača kojem vjerujem i koji posjeduje ogromno znanje. On bi inspirativno i motivirajuće mogao da djeluje prema našim rukometašima, a potreban je prije svega jer sam godinu dana bez Zdenka Grbavca koji je morao otići tako kako je otišao (posao pomoćnika zamijenio poslom vozača šlepera u Njemačkoj). Jedino što treba obezbijediti njemu je povratna karta da može čovjek doći na pripreme i vratiti se u Dansku."

Što se tiče EHF-a i eventualnih prepreka za odigravanja utakmica, s obzirom na najavljenu suspenziju, njih neće biti

"Nikakvih prepreka nije ni bilo, nego se medijski podigla prašina. Šta EHF zanima kakva je kod nas politička situacija i kako smo mi uređeni, iamo li finansijskih problema. Njih zanima da na vrijeme iskomuniciramo ono što treba i to je to."

Elem, iako se još ništa ne zna, niti praktično postoji kancelarija Saveza, očekujmo "akobogda" da ćemo odigrati ove utakmice krajem oktobra, a do proljeća i nastavka kvalifikacija možda se i vlast formira.

Top Komentari

mesut10
Svakodnevno čitamo - ugasio se neki klub ili je pred gašenjem, savezi nemaju novca, sve lošije lige... I tako za svaki sport u BiH. Ja se u svemu tome pitam samo jedno? Ima li odgovornih ljudi za takvo stanje? Da li je neko u zadnjih 20 godina izveden pred lice zakona zbog ove katastrofe? Sve dok ne vidimo pred sudom ljude koji su uništili i opljačkali svaki savez u BiH, napretka neće biti. Džaba je mijenjati ljude, koji kad dodju na poziciju shvate da mogu da rade sta žele i da neće odgovarati zbog toga. O državi da ne govorimo...
15 0
DamirT
Dobro pa igramo u Mejdanu
3 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi