Rukometašice radile za 70 dolara mjesečno, napravile su potez bez presedana na Svjetskom prvenstvu

Dvije 'nestale'

Rukometašice radile za 70 dolara mjesečno, napravile su potez bez presedana na Svjetskom prvenstvu

Edmir Škorić

Reprezentacija Kameruna na Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene stigla je sa smanjenim sastavom. Ispostavilo se da su 'nestale' dvije igračice te reprezentacije, iako su doputovale u Francusku.

Ženska rukometna reprezentacija Kameruna trebalo je da se sastoji od 16 igračica. Na kraju se na turniru pojavilo 14 rukometašica. Njih dvije su napustili trening kamp u potrazi za boljim životom.

Bendicte Manga Ambassa i Marianne Batamag su pokupile svoje stvari i samo nestale tokom boravka u trening kampu reprezentacije u Francuskoj pred početak Svjetskog prvenstva.

"Vidio sam izveštaje da su dvije igračice nestale. Savez je prokomentarisao stvar i rekao da su pokušali da pripaze na tim, ali nisu oni krivi što su njih dvije nestale zajedno sa svojim stvarima", rekla je kamerunska novinarka Leocadia Bongben u intervjuu za gohandball.com.

Ovo nije prvi put da kamerunske igračice ili igrači koriste veliki turnir da pobjegnu iz zemlje. Slična situacija se dogodila i na Svjetskom prvenstvu prije dvije godine u Španiji. Tada je pet igračica nestalo.

Oglasi

"Vjerujemo da bi ovo mogla biti prilika da dođu do mjesta gdje će biti cijenjeni. Uslovi ovdje u Kamerunu nisu najbolji. Sportistkinje pronalaze bolji način života. Još uvijek postoje dispariteti u platama u zemlji. Ako žena ode na takav turnir, šta će joj preostati kada se vrati? Naći posao za mladu ženu u Kamerunu nije lako, a rade za 70 dolara mjesečno", dodaje novinarka iz Kameruna.

Kamerunke su se plasirale u drugu fazu ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva. Izgubile su od Crne Gore sa 25:11 u prvom kolu, zatim sa 39:20 od Mađarske, ali su pobijedile Paragvaj sa 26:23 i tako prošle dalje.

Očekivano ih je razbila Švedska u prvom meču drugog kruga sa 37:13, ali afrička selekcija naravno nije u stanju da se nosi sa evropskim rukometašicama.

No, ako ništa, barem je za mnoge njih dobro poslužilo Svjetsko prvenstvo da se otisnu u bolji svijet i da najzad pronađu normalne životne uslove. Mada je, jasno, pitanje kako će dobiti azil i kakve će im mogućnotsi dati nova država.

Kamerunke će sutra igrati od 18 sati protiv Hrvatske, a o tome ko je u tom duelu favorit suvišnoje govoriti. Hrvatska će sasvim sigurno upisati pobjedu, u borbi za četvrtfinale.

Naše susjede su na četvrtom mjestu grupe 1 sa tri boda, dok Cran Gora i Mađarska imaju po četiri, a na vrhu je Švedska sa šest bodova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi