Sada je na potezu EHF!
Norvežani su tek potencijalni protivnik našoj reprezentaciji u baražu za SP

Reakcija na žrijeb baraža za SP

Sada je na potezu EHF!

Kakve mogu reakcije na žrijeb baraža za Svjetsko prvenstvo biti kada za protivnika izvučete Norvešku. Aktuelnog svjetskog viceprvaka i ekipu koja će u narednih deset godina sasvim sigurno biti među najboljim reprezentacijama Starog kontinenta.

Šta bi trebalo da se desi da izbacimo Sagosena, Bjornsena i ostalu bratiju? Dvije nenormalne utakmice, sa 45 odbrana golmana u jednoj...

"Norveška je možda najozbiljini protivnik od svih, ali i da smo bilo koga drugog izvukli, da li bi smjeli reći da smo imali povoljan žrijeb?", pita se direktor rukometne reprezentacije Gordan Muzurović i dodaje:

"Apsolutno je dobro što ove utakmice ne dozvoljavaju bilo kakvu vrstu kalkulacija. Treba se doslovno sportski pobiti, dati 120 posto mogućnosti i to je dovoljno jer je i što više ovakvih utakmica potrebno u procesu sazrijevanja. Ono, međutim, što prvo treba uraditi je sačekati odluku EHF-a na tužbu Švicaraca zbog slučaja Nuić", kazao je Muzurović.

Zaključak je dakle da se ne treba predavati, pogotovo u ovome administrativnom smislu. Sada nakon što je obavljen žrijeb i poznati su parovi, na potezu je EHF. To je ista ona organizacija koja se ni po čemu ne razlikuje od IHF-a. EHF je evropska, a IHF je svjetska. Bukvalno samo ih slovo razlikuje.

Obje se organizacije drže principa kao i djeca što su privržena jednoj te istoj igračci u moru interesantnih i zanimljivih. Kako im šta zatreba i svoj interes pronađu, tako iz ovih organizacija i djeluju.

IHF je recimo uoči Evropskog prvenstva uveo utakmicu za peto mjesto kako bi i peta (odnosno druga najbolja reprezentacija a da to nije Danska, Njemačka i Francuska) mogla direktno izboriti plasman na SP.

Međutim kako je Japan izvisio i nije se plasirao u azijsku kvotu, smanjen je i broj evropskih selekcija koje će obezbijediti direktan plasman, pa je utakmica za peto mjesto zapravo bila najbesmislenija na Euru u Hrvatskoj.

Tako već sada imamo apsurd, da jedan od finalista Evropskog prvenstva, bila to Švedska ili Španija neće ići direktno na Mundijal jer će samo evropski šampion imati tu čast.

Budući da se EHF ne zna ili ne može suprotstaviti IHF-u, zbog čega se šteta nanosi i Hrvatima i Špancima ili Šveđanima, šta onda očekivati u administracijskom srazu Švicaraca i nas?

Ipak, ne treba se predavati. Nikada.

Promo

Top Komentari

Haris
Sad sam siguran da idemo u baraz. IHF je i cekao danasnji zrijeb da vidi ko ce biti protivnik BiH. Posto je to Norveska koja je apsolutni favorit protiv nas a protiv Svicaraca mega favorit utakmica ce se registrovati postojecim rezultatom. Da je to bila Austrija,i Bjelorusija ili Crna Gora ne bi nas bilo ni pod razno. Jos kad vidimo kakvo je sudjenje bilo na EP ovo i nije nesto neobicno.
7 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi