Norvežani savladali Švedsku i pomogli Hrvatskoj

Evropsko prvenstvo, Grupa 1

Norvežani savladali Švedsku i pomogli Hrvatskoj

Norveška je u zadnjem kolu Grupe 1 savladala Švedsku rezultatom 28:25 i tako olakšala i Hrvatskoj put do polufinala kojoj je sada dovoljan i remi protiv Francuza za plasman u ovu fazu takmičenja.

Šveđani su prvi poveli na večerašnjem meču, da bi Norveška u narednim napadima stigla do preokreta (2:1).

Nakon toga se jedan period igralo gol za gol, da bi Norvežani nešto bolje igrali u drugoj polovini prvog dijela i u nekoliko navrata imali dva gola prednosti.

Ipak, na odmor se otišlo prednošću Norvežana od jednog gola (12:11).

Norvežani su držali prednost i većim dijelom nastavka, dok su Šveđani nekoliko puta dolazili do izjednačenja, ali nisu uspijevali doći do vodstva.

Švedska je poravnala na 24:24 šest minita prije kraja, ali rukometaši ove selekcije u trenucima kada su mogli doći do prednosti gube loptu, pa Norveška ponovo dolazi do minimalnog vodstva.

Potom je Jondal ponovo doveo Norvežane do +2 (26:24). Mogli su se rukometaši Švedske ubrzo mogli vratiti u susret, ali je Bergerud bio fantastičan na golu Norvežana.

Norveška je u sami finiš susreta ušla sa dva igrača manje, zbog isključenja, ali su uspijevali sačuvati prednost i na kraju slaviti pobjedu.

Šveđani su i dalje ostali u igri za polufinale, ali im je potreban poraz Hrvatske protiv Francuza.

Norvežane je predvodio sjajni Myrhol sa sedam golova, dok je pet dodao Tonnesen. Kada je u pitanju Švedska najefikasniji je bio Tollbring sa šest golova.

Datum i vrijeme odigravanja 24.1. 18:15
Dvorana Arena Zagreb
Gledalaca /
Sudije Nachevski, Nikolov
Isključenja /
Švedska Norveška
25 28
Rezultat na poluvremenu
11 12
Najbolji strijelci
Tollbring 6 Myrhol 7
Jeppson 5 Tonnesen 5
Gottfridsson 4 O'Sullivan 4
Legergren 3 Jondal 3
Ekberg 2 Sagosen 3
Pettersson 2 Tangen 2
Darj 1 Bjornsen 2
Trener
Andersson Berge

U utakmici Gupe 2 koja je počela u istom terminu Danska, koja je već osigurala polufinale, je razbila Makedoniju rezultatom

Potražite više informacija na temu Rukometni EURO 2024:

Makedonci su se dobro držali u prvom poluvremenu, te nisu dozvoljavali Danskoj da se "odlijepi".

Na odmor se otišlo neriješenim rezultatom (12:12), ali onda Danci odlučuju "dodati gas" u nastavku, prave seriju 4-0, i do kraja lagano kontrolišu tok susreta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi