Šta god da se desi večeras u Torinu, sutra nam ostaje nova šansa da se radujemo

Rukometaši neopravdano zapostavljeni

Šta god da se desi večeras u Torinu, sutra nam ostaje nova šansa da se radujemo

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra navečer ima šansu da ispiše historiju i konačno se plasira na smotru najboljih evropskih selekcija. 

Pred rukometašima koje sa klupe predvodi Bilal Šuman je ne tako lak zadatak - pobijediti ili odigrati neriješeno protiv vrlo solidne reprezentacije kakva je Bjelorusija.

Naš tim trenutno na tabeli grupe 5 ima šest osvojenih bodova, isto kao Češka, dok je Bjelorusija trećeplasirana sa dva boda manje. Ukoliko osvojimo barem, bod protiv Bjelorusa, to znači da ćemo definitivno osigurati barem drugo mjesto u grupi i plasman na Euro obzirom da je on zagarantovan za dvije prvoplasirane reprezentacije.

Čak i u tom slučaju možemo u posljednjem kolu u gostima protiv Češke igrati za prvo mjesto u grupi i povoljniju poziciju pred žrijeb grupa za Evropsko prvenstvo. Češka bi, u slučaju pobjede protiv Fisnek (što je za očkivati), imala osam bodova, dok bi naš tim recimo u slučaju remija imao bod manje i da bismo bili prvi u grupi morali bi pobijediti Čehe u gostima. Također, isti scenario će se desiti i ukoliko mi pobijedimo Bjelorusiju. Opet ćemo morati pobijediti i Čehe u gostima obzirom da su oni nas pobijedili na našem parketu.

Bilo kako bilo, naša selekcija ima ogromne šanse da se plasira na prvenstvo Evrope čak i u slučaju da završi na trećem mjestu u ovoj grupi što bi se vjerovatno desilo ukoliko izgubimo oba naredna meča. Ipak, o tome u ovom trenutku sigurno niko unašoj reprezentaciji ne razmišlja.

Posljednja šansa za Prcea i Terzića

Treba reći da su se i na ovom okupljanju pojavili neuništivi Nikola Prce i Mirsad Terzić. Prvi će uskoro napuniti 39, a drugi 36 godina, pa je za pretpostaviti da bi im ovo mogla biti posljednja šansa da sa reprezentacijom, nakon Svjetskog, zaigraju i na Evropskom prvenstvu.

I ovog puta će njih dvojica, uz vjerovatno Marka Panića, biti glavne uzdanice selektora Šumana. Prce i Panić su imali sasvim solidnu sezonu u Poljskoj, a na kraju su ispali u četvrtfinalu doigravanja za prvaka ove izuzetno jake lige, dok je Terzić nedavno po treći put u karijeri izgubio finale Lige šampiona.

Ipak, na jučerašnjoj press konferenciji Terzić se pojavio nasmijan i čini se da je već zaboravio taj poraz te se okrenuo ka mečevima nacionalnog tima.

"Nemam puno šta da kažem pred sutrašnju utakmicu. Sedam dana smo već zajedno, te mislim da smo tu u velikom plusu. Oni su jači nego što su bili u prvoj utakmici. Dva rukometaša su im se vratili nakon povreda. I oni sutra imaju svoju računicu, sigurno je da žele pobjedu. Očekujem jednu neizvjesnu utakmicu do samoga kraja.", rekao je danas Terzić.

Optimističan je bio i Prce.

"Sutra je prva meč lopta pred nama možemo, gdje možemo sve da riješimo. Oni su veoma jaka ekipa, gdje uvijek daju sve od sebe. Imaju odličnu bazu rukometaša, gdje će dati sve od sebe da nas dobije. Detalji će sigurno odlučivati, a nadam se da će prevagnuti u našu korist.", kazao je on.

Upravo je Prce bio naša glavna uzdanica i ponajbolji rukometaš u Kataru na Svjetskom prvenstvu iako je veći dio grupne faze odigrao rovit i nedovoljno spreman.

Nadamo se da će u slučaju plasmana našeg tima na Euro Prce, Terzić i ostali naši rukometaši biti fizički potpuno zdravi i da neće imati nikakve prepreke da eventualnim dobrim rezultatom stave šlag na tortu dugogodišnje reprezentativne karijere.

Inače, susret BiH - Bjelorusija na rasporedu je sutra od 20.00 sati, a kladionica MOZZART smatra da je naša selekcija blagi favorit na istom.

MOZZART na pobjedu rukometnih Zmajeva nudi kvotu od 1,95, dok je kvota na pobjedu Bjelorusije 2,15.

Top Komentari

Benjamingst
Novinari koji postiraju zene, cure, sexy grudge, sexy suknja... a ko sisa sto sutra igra BiH vs B. Rusuja... Onda reklame Mozzart itd....
2 0
rajvosa46
Pa vi novinari vi ste ih zapostavili. Ja iskreno više iščekujem sutrašnji meč
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi