Zmajevi su gotovo 100 posto na Euru, a znate li zašto su preostale dvije utakmice vrlo bitne?

Igramo protiv Bjelorusije i Češke

Zmajevi su gotovo 100 posto na Euru, a znate li zašto su preostale dvije utakmice vrlo bitne?

Rukometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine sljedeće srijede očekuje nova utakmica u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. 

Protivnik je ovog puta Bjelorusija, selekcija koju smo pobijedili prije nekoliko mjeseci u gostima sa 30:29. Čini se kako nam je upravo ta pobjeda otvorila vrata Evropskog prvenstva koja će se zatvoriti samo u slučaju da se desi pravo čudo.

Naš državni tim je, dva kola prije kraja kvalifikacija, na drugoj poziciji sa šest osvojenih bodova. Isto toliko ima i prvopasirana Češka, dok je Bjelorusija treća sa četiri, a Finska posljednja bez bodova.

Treba reći to da dvije prvoplasirane ekipe idu na Euro, kao i četiri najbolje trećeplasirane iz svih kvalifikacionih grupa. Pomenutih grupa ima osam, a u trenutnom poretku trećeplasiranih reprezentacije Bjelorusija, koja je u našoj grupi, zauzima prvo mjesto sa četiri boda. Prva ekipa iz te kolone koja se ne bi našla na Euro kroz poredak trećeplasiranih je Poljska koja ima dva boda.

Dakle, ukoliko naš tim izgubi obje naredne utakmice, još uvijek će imati ozbiljne šanse da se nađe na Evropskom prvenstvu. U slučaju osvojenog barem boda protiv Bjelorusije, onda bi naš tim sigurno bio barem drugi u ovoj grupi jer ima bolji međusobni duel od Bjelorusa koji bi se gledao u slačaju da timovi imaju isti broj bodova.

Zašto su preostale dvije utakmice vrlo bitne?

Ipak, naš selektor i reprezentativci će ići u srijedu na pobjedu, a razlog je vrlo jednostavan. U slučaju trijumfa Zmajevi bi igrali u posljednjem kolu protiv Češke za prvo mjesto u grupi koje bi im donijelo bolju poziciju pred žrijeb grupa za Euro. U ovom trenutku naš tim može biti u drugom, trećem ili četvrtom šeširu kada se budu izvlačile grupe za Evropsko prvernstvo, a to zavisi od plasmana u kvalifikacijama. Dakle, nije svejedno hoćemo li na Euro s prvog, drugog ili eventualno trećeg mjesta pa su zbog toga posljednje dvije utakmice vrlo bitne.

Zmajevi će na prvi Euro, rivali imaju daleko više iskustva

Da samo napomenemo one koji ne znaju, naš tim će, ukoliko se ne desi nego čudo, igrati prvi put na Evropskom rukometnom prvenstvu, a do sada smo zabilježili samo jedan nastup na velikim takmičenjima i to onaj u Kataru prije četiri godine (Svjetsko prvenstvo).

Poređenja radi naš naredni rival Bjelorusija je igrala osam puta veliko takmičenje u rukometu. Četiri puta su Bjelorusi bili na Euru i isto toliko puta na Svjetskom prvenstvu. Najbolji rezultati su im deveto mjesto na Euru i osmo na Svjetskom prvenstvu i to iz 1995. i 1994. godine.

Kada je riječ o reprezentaciji Češke Republike, ona ima još veće iskustvo igranja velikih takmičenja. Od 1995. godine Česi su odigrali čak 15 velikih takmičenja, devet puta su bili na Evropskom i šest puta na Svjetskom prvenstvu. Najbolji rezultat im je svakako šesto mjesto sa Eura od prije godinu dana. Isti uspjeh ostvarili su i 1996. godine. Dakle, radi se i više nego o ozbiljnoj reprezentaciji koja je na posljednjem Euru pobijedila jednu Dansku.

Finska je ipak jedna vrlo slabašna reprezentacija koja je tek jednom igrala Svjetsko prvensttvo i to prije više od 60 godina.

Neki reprezentativci povrijeđeni, neki tužni, a neki u životnoj formi

Selektor Šuman otkrio je na samom početku priprema da ima problema sa povrijeđenim igračima, tako da u posljednje dvije utakmice neće moći računati na Vladimira Vranješa, Marina Vegara, Tomislava Nuića i Marka Tarabochiju. Također, neki igrači će doći dva dana pred meč protiv Bjelorusije, a to su rukometaši koji igraju u Njemačkoj te Mirsad Terzić koji je ovih dana vrlo tužan.

Naš ponajbolji rukometaš je izgubio prije nekoliko dana i treće finale Lige prvaka sa svojim Veszpremom pa je sigurno u vrlo teškom psihičkom stanju. Zato mu je selektor dao 'fore' do ponedjeljka da se pribere i dođe na pripreme.

Glavne uzdanice Šumana u napadu svakako će biti Nikola Prce, a uz njega puno očekujemo i od Marka Panića koji iza sebe ima također dobru sezonu. Naravno, u odbrani uvijek možemo računati na Terzića, dok ćemo na golu imati Benjamina Burića koji iza sebe ima vjerovatno najbolju sezonu karijere u Flensburgu.

Treba reći i to da su do sada nastup na Evropskom prvenstvu obezbijedile reprezentacije Njemačke, Hrvatske i Slovenije, dok su za sada vrlo blizu toga Švicarska, Latvija, Francuska, Portugal i Mđarska.

Evropsko prvenstvo će se u januaru naredne godine održavati u Austriji, Norveškoj i Švedskoj, a učestvovat će 24 tima koja će igrati u šest različitih gradova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti