Šta nam treba za plasman na EP? Bh. rukometaši na kraju mogu biti i prvi u grupi

Mnogo ishoda je u igri

Šta nam treba za plasman na EP? Bh. rukometaši na kraju mogu biti i prvi u grupi

E. Čaušević

Bh. rukometaši večeras su poraženi od Bjelorusije (25:31) u meču petog kola kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo.

Izabranici Bilala Šumana su bili na korak da večeras osiguraju historijski prvi odlazak na Evropsko prvenstvo, ali to nažalost nisu uspjeli. Bjelorusija je odigrala odličan meč od početka do kraja i na kraju zasluženo slavila.

Međutim, šanse za EP su još uvijek veoma dobre, a u nedjelju se igra posljednje kolo kvalifikacija. Naši rukometni Zmajevi igraju u gostima kod Češke, dok će Bjelorusija ugostiti Finsku.

Postoje teoretske šanse da naša selekcija čak završi na prvom mjestu, ali za to je zaista potrebno čudo. No, odlazak na EP je na dohvat ruke jer to možemo ostvariti i kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije u kvalifikacijama.

Naime, da bi naš tim bio prvi potrebna nam je pobjeda u Češkoj sa šest ili više golova razlike ili sa pet golova razlike, ali u tom slučaju bismo morali dati više od 26 golova na meču. Naravno, uz sve to potreban je poraz Bjelorusije od Finske.

Naravno, skoro je nemoguće očekivat poraz Bjelorusije koja je izraziti favorit u ovom meču, no barem sada teoretske šanse su još uvijek u igri za prvo mjesto.

Našim rukometašima pobjeda u Češkoj donosi siguran plasman na EP, pa čak i remi jer bismo tada bili sigurno među četiri najbolje trećeplasirane ekipe.

Međutim, problem se stvara ako naša ekipa izgubi u Češkoj i tada bi Zmajevi imali svega dva boda u poretku trećeplasiranih ekipa zbog toga što se oduzimaju bodovi protiv posljednjih ekipa iz grupe.

U slučaju poraza u Češkoj onda bismo osluškivali rezultate s drugih mečeva. U tom slučaju potrebno je da Poljska na svom terenu dobije Izrael, a Island pobijedi Tursku. Također, potrebni su porazi Italije sutra protiv Rusije, te u posljednjem kolu protiv Mađarske, ali i pobjede Latvije (igra protiv Holandije), te Crne Gore koja na svom terenu dočekuje Ukrajinu.

Ovi rezultati bi nam donijeli mjesto među četiri najbolje trećeplasirane ekipe ukoliko izgubimo protiv Češke. No, nadamo se da će rukometni Zmajevi igrati mnogo bolje nego večeras i izboriti barem remi čime bi sve dileme bile odmah riješene.

Top Komentari

casimiro
nama da daju specijalnu pozivnicu za euro,mi bi nesto zasrali i nebi otisli..Svaka cast momcima na volji,ali ovaj rukomet koji mi igramo je smijesan!Mi takoreci ni nemamo rukometni savez..Kakva drzava takav sport!
17 0
Dobar,Los,Zao
Kalkulacije,vjećite kalkulacije,uvijek zavisimo kako će neko drugi za nas kakvog sevapa zaradit,konstantno fizićki nespremni,vjećiti gubitnici,nema potreba da idemo ni na kakva prvenstva,ne treba nam blamiranja!
11 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi