Svi na Jahorinu: Nebojša Grahovac pokreće rukometnu akademiju

Projekat bivšeg reprezentativca

Svi na Jahorinu: Nebojša Grahovac pokreće rukometnu akademiju

Nebojša Grahovac jedan je od najboljih golmana koje je ova država dala u posljednjih desetak godina. Bivši rukometni reprezentativac nakon Prijedora, Borca i Bosne otisnuo se ka Francuskoj gdje godinama živi i radi. Od Montpelliera, Shamberyja pa do Chartresa, Grahovac je stjecao znanje i iskustvo koje sada namjerava prenijeti na mlađe generacije.

Potez Grahovca da osnuje rukometnu akademiju posebno treba cijeniti u trenutku kada nemamo mnogo stručnog kadra, a i da imamo sve je bremenitija situacija. Sve je manje djece zainteresirane za ovaj sport i u sve lošijim uslovima za bavljenjem njime.

Pravo je pitanje kako privoliti djecu da se bave rukometom, a još bitnije je, da ako se već odluče za to, imaju smislene i stručne učitelje. Stoga je nekadašnji reprezentativni golman došao na ideju da organizira Kamp na Jahorini od 2. do 9. jula.

"Već duže vrijeme postoji ideja da organizujemo ovako nešto, iz više razloga. Ideja je još u fazi razrade, papirologija je najveći problem, deset puta sam morao tražiti rješenja i dozvole dok nismo uspjeli registrirati akademiju. Do jula ćemo pokušati pronaći i sponzore, a već deset aktuelnih i bivših reprezentativaca raznih zemalja potvrdilo je da će učestvovati na kampu. I selektor reprezentacije Bilal Šuman također je dao pristanak, pa čak i da održi nekoliko treninga sa mladim igračima", priča Grahovac, član francuskog drugoligaša Chartresa.

Priznaje da ga je najviše motivirala činjenica da su naša djeca neuporedivo talentovanija od francuske.

"U Chartresu je sa mnom i Edin Bašić, svakodnevno gledamo tu djecu koja treniraju rukomet, Francuzi bi dali sve da imaju naše talente. Djeca ne znaju voditi loptu, niti se baviti nekim drugim sportom. Kada igramo košarku gledaju nas u čudu. Naša djeca u startu su u prednosti miljama, ali nažalost nemaju uslove da bi ih više postalo vrhunskim sportistima. Kod nas su djeca vezana za loptu od malih nogu."

Među učesnicima Kampa trebalo bi se naći mnogo velikih rukometnih imena koja su napravila veliku karijeru.

"Od Mirsada Terzića i Fahrudina Melića, pa do internacionalnih vedeta. Bit će tu Marin Šego, Igor Karačić, zatim Muris Đug s Fakulteta za sport iz Tuzle, kondicioni trener naše reprezentacije. Moći će djeca vidjeti kako se radi u teretani, šta je pravilno, šta nije. Zatim bit će nekoliko bivših reprezentativaca Francuske s ogromnim iskustvom u Ligi prvaka, na Svjetskim prvenstvima. Moći će učesnici naučiti o pozicijama u modernom rukometu, a poseban će akcenat biti na mentalnoj pripremi što je kod nas tabu tema. I meni je bila dok nisam došao u Francusku...", priča Grahovac.

I sve to na olimpijskoj planini Jahorini, gdje će biti kudikamo izdržljivije u vrućim julskim danima. Prilika ne samo za učenje i usavršavanje, već i sticanje raznih drugih iskustva, druženje, uživanje u prirodi...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi