Trolist asova: Ko će obilježiti Evropsko prvenstvo
Sander Sagosen: Srednji bek Norveške vjerovatno je najtalentovaniji rukometaš današnjice

Bliži se takmičenje u Hrvatskoj

Trolist asova: Ko će obilježiti Evropsko prvenstvo

Mnogi igrači bit će obasjani svjetlima reflektora na nadolazećem EHF Euru 2018, no samo njih nekoliko zaista će biti istaknuti. Među zvijezdama za koje se više ne može reći da su nadolazeće, tri se imena posebno izdvajaju. Barem među onima koji u rukometu predstavljaju najkreativniji segment.

Norvežanin Sander Sagosen, danski srednji vanjski Rasmus Lauge i mađarski Mate Lekai su centralni bekovi koji će vjerovatno za svoje reprezentacije činiti razliku na smotri u Hrvatskoj koja počinje 12. januara.

Sander Sagosen, Norveška

Igrajući za Haslum HK u svojoj rodnoj Norveškoj sa 18 godina, nekoliko stručnjaka predvidjelo je da će Sagosen postati jedan od najboljih rukometaša na svijetu.

Sada ima 22, a svojom prvom sezonom u Paris Saint Germainu, Sagosen je pokazao da su stručnjaci bili upravu. Sagosen je proveo tri godine sa Aalborg Handboldom u Danskoj kako bi se pripremio za vrhunski međunarodni rukomet.

U Alborgu je najčešće bio lijevi bek. Ali u PSG, uglavnom igra srednjeg vanjskog. Ova svestranost mu je donijela više vremena na parketu već u prvoj sezoni u Parizu.

U norveškoj reprezentaciji, međutim, nema sumnje o Sagosenovoj ulozi: on je plejmejker. Njegov je zadatak da organizuje i orkestrira napadačku igru svog tima.

Sagosen je bio radišan ne oslanjajući se samo na svoj ogromni talenat, a u međuvremenu je savladao praktično sve aspekte igre. Tehnički je struča, taktički sjajan i ima sjajno oko za svoje kolege. Kao bonus, on je i beskompromisan odbrambeni igrač.

Rasmus Lauge, Danska

Nakon što je propustio Svjetsko prvenstvo u januaru zbog povrede, Rasmus Lauge će vjerovatno biti još motivisaniji na Euru. Tokom dvije godine u Flensburgu, plejmejker je postao jednako presudan kako za tim sa sjevera Njemačke tako i u reprezentaciji.

Započeo je karijeru u danskom klubu Bjerringbro-Silkeborg, pridružio se THW Kielu 2013. godine, nakon četiri godine u danskoj ligi i poslije dvije godine sa THW-om, napravio je neobičan korak pridruživši se Flensburgu. Ovaj potez je apsolutno bio pun pogodak.

U Ligi šampiona, također i u Bundesligi, Lauge se razvio u apsolutno ključnog igrača Flensburga, a tokom istog perioda iskristalizirao je lidersku ulogu u reprezentaciji.

On posjeduje sve kvalitete koje moderni igrač mora posjedovati. Brz je u razmišljanju, kao i u svojim kretnjama, ima odlično oko i dar za saradnju. Vrhunski je strijelac i dobar je u prodorima.

Mate Lekai, Mađarska

Mađarska neće imati Laszla Nagya na Euru u Hrvatskoj. Međutim, Mađari su i ranije bili u toj situaciji i vjerovatno bi bilo gore kada bi im nedostajao Mate Lekai.

Srećom, 29-godišnji igrač iz mađarske vodeće ekipe - Veszpréma je zdrav i motiviran i vjerovatno će pružiti odlične partije u Hrvatskoj.

Lekai je postao još bitniji za svoj klub nakon što je islandski plejmejker Aron Palmarsson otputovao u Barcelonu. Za Mađarsku on je suštinski važan kao i uvijek. Prošle godine dospio je do četvrtfinala na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj i igrao je kvalifikacije za Euro.

Potražite više informacija na temu Rukometni EURO 2024:

Dobar igrač u savremenom rukometu mora imati odlično oko i biti spreman za saradnju.

Pored toga, bitno je znati preuzeti odgovornost. Na kraju, on zna da pronađe pravu ravnotežu, kada da iskoristi jedan od svojih kvaliteta. Mate Lekai posjeduje talenat za pronalaženje pravog balansa.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi