Veselin Vuković o rukometnoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine: Imat ćete problem....
FOTO: EPA

Bivši selektor rukometne reprezentacije Srbije za SportSport.ba

Veselin Vuković o rukometnoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine: Imat ćete problem.... · Intervju

E. Oštraković

Veselin Vuković svoju igračku karijeru započeo je u Metaloplastici, sa kojom je osvojio pet naslova Jugoslavije, četiri kupa Jugoslavije i dva naslova europskog prvaka.

Iz Metaloplastike odlučoo je da pređe u Atletico Madrid, sa kojim je osvojio Kup kralja i jedan naslov prvaka Španije.

Nakon Atletika odlučio je da pređe u Barcelonu sa kojom je također osvojio Kup kralja. Sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je zlato na Olimpijskim igrama 1984. godine, te zlato na Svjetskom prvenstvu 1986. godine.

Kao trener vodio je Metaloplastiku, te je radio kao trener juniorkse reprezentacije Jugoslavije. Osim toga bio je i selektor reprezentacije Srbije sa kojom je osvojio srebro na Evropskom prvenstvu 2012. godine.

Vuković je za SportSport.ba govorio o Evropskom prvenstvu koje je u toku, ali i o našoj reprezentaciji.

Na početku razgovora Vuković se osvrnuo na jako loš nastup Srbije na Evropskom prvenstvu, koja je upisala tri poraza u tri odigrane utakmice, te je itekako podbacila.

"Cilj reprezentacije Srbije na Evropskom prvenstvu je bio da prođe u drugi krug. Ipak, to se nije ostvarilo. Nije čak ostvarena niti jedna pobjeda i naravno da je podbacila u pravom smislu te riječi. Mislim da je to posljedica lošeg stanja u rukometu u Srbiji u posljednjih nekoliko godina i nedostatka prave strategije kako dalje poslije medalje iz Beograda".

Upravo Veselin Vuković bio je selektor kada je reprezentacija Srbije osvojila bronzu na Evropskom prvenstvu 2012. godine.

"Tada je Srbija imala jednu dobru situaciju u ekipi, dobru atmosferu, imala je odaziv svih kandidata za reprezentaciju. To se u ovom trenutku nije dešavalo iz meni nepoznatih razloga. Ne želim da branim, ali ni da napadam bilo koga, ali nešto nije bilo kako treba. Većina onih koji prate rukomet znaju da je bolja reprezentacija Srbije ostala van dvorane u Grazu, nego ona koja je igrala tamo. Razloge ne znam, ali smatram da je to bio najveći problem reprezentacije Srbije na ovom Evropskom prvenstvu".

Čini se da je reprezentacija Hrvatske "drugi svijet" za ostale reprezentacije sa Balkana. Zbog čega je to tako?

"Hrvatska je definitivno drugi svijet za ostale reprezentacija sa Balkana zato što njihov rezultat i uspjeh nisu događaj, kao što je to kod nas drugih. Kod njih je to proces i rezultat jednog kvalitetnog rada, gdje se svako odgovara za ono što je uradio ili nije uradio".

Komentarisao je Vuković i reprezentaciju Bosne i Hercegovine, te nastup naših rukometaša na Evropskom prvenstvu.

"Reprezentacija Bosne i Hercegovine ima neosporan kvalitet i smatram da se odličan rukomet uvijek igrao u Bosni. Sjećam se i prvoligaša i drugoligaša iz bivše Jugoslavije sa teritorije BiH. Iznenadilo me i to što je Bosna i Hercegovina bila mnogo tvrđa na Evropskom prvenstvu nego što sam očekivao. Uspjeli ste da okupite grupu dobrih igrača, ali mislim da ćete imati problem na pozicijama gdje imate dosta potrošene igrače, ali siguran sam da ako bude bilo kvalitetnog rada u savezu i uslove, da imate prostor da budete makar redovan učesnik velikih takmičenja. Imali ste izuzetno jaku grupu, gdje su jedni Francuzi ispali, a tu su bili i po meni najveći favorit za zlato, Norvežani".

Potražite više informacija na temu Rukometni EURO 2024:

Za kraj je govorio i o prijateljskoj utakmici koju njegova Metaloplastika sutra igra protiv RK Gračanica.

"Sutra očekujem kvalitetnu utakmicu, gdje rezultat neće biti u prvom planu. Sa kolegom Doborcem sam razgovarao i znam da i on ima dosta problema sa bolestima i povredama koje su tipične za ovo doba godine. Želimo napraviti dobru saradnju, nismo daleko jedni od drugih i možemo nekada odigrati kvalitetan meč i pomoći jedni drugima u svrhu našeg rukometnog razvoja. Oni su najprijatnije iznenađenje u BiH trenutno i nadam se da će ostati na tom putu. Žele da rade i da ulažu i želim im mnogo sreće na tom putu".

Top Komentari

sport1
U pravu 100%
4 2
andi
ma.mi ćemo imati prob.u svim sportovima dok nas god budu vodili ova TROJNA DEBILA,ne samo ova i oni prije njih i sad i posline njih,to su seljaćki politićari koji znaju samo za seriju Lud Zbunjen i Normalan,ostalo se razumiju samo u STOKO HUSKASKI SPORT,PROTJERIVANJE I VELIKU MISIJU ISELENJA MLADIH ,koji će pojaćati sve reprezentacije EUROPE.
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije