Vujović: Francuska liga je najjača, ali mislim da će Vardar odbraniti titulu
Legendarni jugoslovenski rukometaš smatra da će Vardar biti konkurentan još jednu sezonu i da ćemo se nakon toga načekati da neki regionalni tim bude na Final Fouru.

Selektor Slovenije za SportSport.ba

Vujović: Francuska liga je najjača, ali mislim da će Vardar odbraniti titulu · Intervju

Mislim da će Vardar i PSG igrati u finalu Lige prvaka, a iako sam loš prognozer reći ću da će Vardar odbraniti titulu, rekao je između ostalog u razgovoru za SportSport.ba Veselin Vujović.

Ostala su samo još dva dana do Final Foura u Koelnu. Proslavljeni jugoslovenski rukometaš i današnji selektor reprezentacije Slovenije najveće šanse ove godine daje makedonskom šampionu Vardaru koji će pokušati odbraniti titulu što nikome već devet godina nije pošlo za rukom.

Podsjetimo, Vardar je prošle godine postao prvak Evrope nakon što je u finalu porazio PSG, a Vujović predviđa isti scenario i u 2018. godini.

"Mislim da po svemu što Vardar pokazuje da mogu biti jedan od rijetkih timova koji je uspio da odbrani ttiulu prvaka Evrope. To je veoma težak podvig. Takmičenje je naporno, ima dosta teških utakmica, dugo traje...Vardaru je po mom mišljenju malo olakšana situacija protiv Montpelliera koji je prije nekoliko dana izgubio od St. Raphaela u francuskoj ligi. Imali su šansu da postanu prvaci i da preotmu titulu PSG-u, ali oni su kiksali i vjerovatno izgubili titulu pošto je do kraja ostalo samo jedno kolo. Mislim da je zbog toga psihološka prednost sada na strani Vardara".

"Što se tiče druge utakmice, iako je Nantes pobjeđivao PSG ove sezone, mislim da na ovom nivou nemaju veliku šansu. Dakle, ja prognoziram finale Vardar-PSG, a iako sam loš prognozer smatram da će Vardar odbraniti titulu. Dao bih im prednost jer su ih i prošle godine pobijedili iako su bili autsajderi".

Vardar na kraju ove sezone ostaje bez nekoliko veoma bitnih igrača, kao i bez trenera. Da li to može biti dodatni motiv da se igrači oproste titulom prvaka Evrope?

"Nisam siguran da je to baš tako. Ne vjerujem da im to može biti motivacija, pokazalo se slično i sa njihovom ženskom ekipom. Mislim da bi veća prednost bila da ostaju i nakon ove sezone, da vjeruju u projekat kluba itd. Ovako mislim da motivacija i emocije neće biti na najvišem nivou. Meni je zanimljivo da su Raul Gonzalez i David Davis otišli čim su dobili veću novčanu ponudu. Meni se to ne sviđa nikako, ali takvo je tržište".

Tri francuska kluba su na Final Fouru. Francuska liga je zaista najjača u ovom trenutku ili?

"Francuska liga je po mom mišljenju zaista najjača u ovom trenutku u Evropi. Najbolji su u organizaciji, rezultatima, klubovima..Recimo, tri njemačka kluba su igrala Final Four Cupa EHF, a tri francuska igraju u Ligi prvaka, to je samo po sebi dokaz gdje su Nijemci, a gdje Francuzi. Zbog svega što sam naveo zaista mislim da francuska liga u ovom trenutku zaslužuje da se za nju kaže da je najjača".

U kojem pravcu ide regionalni rukomet, možemo li očekivati i u narednim godinama da na Final Fouru budu neki klubovi iz regiona?

"Moje lično mišljenje je da će Vardar biti dominantan još jednu sezonu i da će onda Sergej Samsonenko uraditi nešto što je uradio i sa ženskom ekipom. Kada se to bude desilo, mislim da ćemo se dugo načekati. Ekipe poput Zagreba ili Celja su dobre, ali mislim da ne mogu parirati i da su daleko od najozbiljnijih evropskih klubova i po organizaciji i po svemu", rekao je na kraju razgovora za SportSport.ba Veselin Vujović.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi