Redžić: Snooker bi pomogao razvoju dječije inteligencije, ali haj' ti to dokaži 'opštinarima'

Legendarni Zizi za SportSport.ba

Redžić: Snooker bi pomogao razvoju dječije inteligencije, ali haj' ti to dokaži 'opštinarima'

"Kroz Akademiju je prošlo milijardu djece i poslije svega naučio sam da imaju tri tipa. Prvi tip su oni koji su slučajno na televiziji vidjeli snooker i zainteresiralo ih je, furka, pa su došli da probaju, a kad su vidjeli koliko je teško ostavili su štap. 

Ovi što ne ostave odmah, kad im pokažeš ulazak u liniju poteza, kako držati štap, kako zauzeti stav, onda oni počnu praviti facijalne ekspresije kao Ronnie O'Sulivan, morao bih vam to pokazati. Obrva idu gore, pogled, jezikom nešto. Rekoh dijete, dobro, jel' ti vidiš da igdje ovdje piše Akademija scenskih umjetnosti? Ništa od njih.

Drugi tip su djeca roditelja koji imaju 40-45 godina i roditelji im stvarno vole snooker, znaju ko je bio svjetski prvak 1996. Znaju sve, a dijete kad pitaš koji ti je igrač najbolji on kaže 'ma onaj žuti'. Znači čim ti ne znaš, nisi u stanju nabrojati 20 igrača, nisi baš usvojio znanje od roditelja. Ništa ni od njih.

I treći tip su djeca poput Marija-Želje Miloševića koji stvarno vole snooker, žive snooker. To su djeca koja vole trenirati. Mario trenira po pet sati, da nema škole i obaveza trenirao bi komotno i po deset sati. Ima talentovanijih igrača od njega, ali Mario kad ozbiljno trenira ne može mu niko ništa. Tako je postao trostruki državni prvak. Kad ne trenira zbog nečega, desi se da fuli kuglu po pola metra..."

Sve ovo gore priča nam Zijad Redžić Zizi, živopisna sarajevska hodajuća legenda o kojem su snimani filmovi. Zizi je snooker u BiH podigao do institucionalnog nivoa, od hobija prerastao je u relativno ozbiljan sport, sa svime onime što treba da ga čini takvim. Od momenta kada je 2012. pokrenuo prvu snooker ligu, ova igra doživljava kontinuiranu ekspanziju. S tim da je u dvije godine napravljena crna rupa.

Nakon završenog Svjetskog prvenstva u Sheffieldu i pobjede Marka Williamsa nad Johnom Higginsom, a prije sutrašnjeg puta u Beč gdje će četiri naša igrača učestvovati na najznačajnijem profesionalno-amaterskom turniru, Zizi je za SportSport pričao o snookeru u BiH, o raskolima prije nego što je snooker dospio pod okrillje Bilijar saveza, o Carlsberg ligi, svome klubu Union Jack, najboljim bh. i svjetskim igračima, idejama koje je imao za još veće omasovljenje, ali koje nisu naišle na odobravanje lokalnih vlastodržaca.

Funkcionalni snooker

"Imao sam odličnu ideju kako približiti snooker djeci, omasoviti ovaj sport, ali prije svega bila je to ideja za razvijanje inteligencije. Pošto sam ja certificirani snooker trener, na toj SWSA (South West Snooker Academy) naučiš o functional snookeru. To je snoker za djecu u veoma ranom uzrastu. Kugle budu obilježene brojevima i oni osim što razvijaju vještine igre, usput zbrajaju bodove, uče brojeve, sabiranje, redoslijed... Tako se radi u Velikoj Britaniji.

I onda sam ja jednom prilikom došao do zamjenika načelnika, savjetnika za nešto, saslušao je on mene i rekao da će predložiti nastavnicima tu ideju. Sva djeca bi besplatno dolazila u klub i osim što bi valjalo djeci, našlo bi se od 500 njih barem dvoje za koje bi mogao znati jesu li talentovani da se zaista bave snookerom.

Ali to je bilo prije jedno dvije godine, od tad ni traga ni glasa tom savjetniku. Nigdje nikoga, predlaži ti ideje, ali džaba ti je. To je klasični primjer svjesti ovdašnjih političara koje sport apsolutno ne zanima i ne vide nikakav značaj u njemu."

Bilijarski hohštapleri

"Što snooker doživljava ekspanziju svugdje u svijetu? Zato što na svjetskom nivou bilijar vode lopine. Recimo kotizacija državnog saveza za snooker, da bi bio član svjetske asocijacije, iznosi 200 eura godišnje. Ista kotizacija za bilijar iznosi 1.200 eura.

Na individualnom nivou kotizacije su također znatno veće i onda sve više amaterskih igrača prelazi na snooker. Čovjek koji vodi snooker u svjetskoj asocijaciji razmišlja šire, ovima je bitno samo da uzimaju lovu. Zato snooker imaš na televiziji, sve više igrača ga igra, bilijar ćeš rijetko vidjeti. A isto je zanimljiv, možda i zanimljiviji, osim što je pristupačniji, bliži široj populaciji. To je nevjerovatno šta ljudi rade na bilijaru, kako bijela ide, kuda je provlače... Imali smo ovdje Sarajevo open, koji je dovlačio ponajbolje svjetske igrače, to je bila milina gledati."

Specifičnost snookera

"Snooker ti je specifičan po tome što je privlačan gledateljima pa makar i ne znali njegova pravila. Moja tetka je gledala prije snooker, bilo joj merak, a nije uopće znala bodovanje. Ona zna ko je Higgins, gledala nekada davno Higginsa. Na kraju krajeva ljude ne zanima ko će uzeti frame, dobiti na kraju. Ona je skontala da poslije crvene ide obojena i bilo joj je samo bitno kako će ovaj ostavljati kuglu. Eno Higginsa kaže..."

Dvije lige pod jednim krovom

"Danas je onaj od dana kada moraš s papirima raditi. Danas je sjednica Bilijar saveza BiH, moram predočiti izvještaj o protekloj sezoni, dati prijedloge za narednu...

U Bosni i Hercegovini imaš dva takmičenja na državnom nivou. Imaš Državno prvenstvo Bilijar saveza koje se igra od septebra do januara, četiri turnira. U januaru su dva završna turnira koja daju učesnike za Evropsko prvenstvo. Mi smo ove godine imali pet učesnika na Evropskom prvenstvu i sve troškove platila je Snooker organizacija pri Bilijar savezu. To je bilo prvi put u historiji.

Drugo takmičenje je Carlsberg snooker liga koja se igra tokom cijele godine i koju sam pokrenuo 2015 godine. Razlika je u tome što je Carlsberg liga masovnija jer nema kotizacije.

Na državnom prvenstvu igra recimo 64 igrača jer su to oni koji misle da mogu nešto napraviti i nije im žao odvojiti novac. S druge strane Carlsberg liga se igra širom BiH, mnogo klubova učestvuje i preko nje se pojavljuje mnogo više dobrih igrača. U Kiseljaku imaš odličnu dvojicu igrača, razvaljuju ljudi. Pa u Bugojnu, a recimo ne igraju ti igrači na državnom prvenstvu.

Hronologija razvoja

Bilijar savez BiH je zvanični savez i samo preko njega moguće je učestvovati na Evropskom prvenstvu. Bilijar savez pod svojim okriljem ima bilijar, snooker i trebao bi biti još karambol, ali nemamo karambol.

E sad, pošto se o snookeru nije vodilo računa, 2012. ja sam pokrenuo ligu koja se igrala u nekoliko klubova i gradova. Igrala se dvije godine i onda su iz Saveza uzeli da oni vode tu ligu, no igralo se samo u jednom klubu, nije napredak išao zamišljenim tokom. Onda sam nakon tri godine ušao u Savez da vodim snooker, tako da sam sada direktor za snooker u Savezu.

Paralelno vodim Carlsberg ligu od 2015. Prvo se zvala Pan snooker liga, a onda je za ovu, treću sezonu 2017/2018 Carlsberg postao sponzor. Oni pokrivaju troškove nagradnog fonda i igrači su potpuno oslobođeni kotizacije. Dakle prva tri igrača dobivaju novčane nagrade, ostatak novca se potroši na pehare, plakete...

Ove godine došli smo do brojke od 150 igrača koji učestvuju i ovo je najmasovnije i najbolje takmičenje u Jugoistočnoj Evropi. Igrači igraju šest zvaničnih kola te dva masters turnira. Liga se održava po svim svjetskim standardima takmičenja, tako da svi ljubitelji mogu uživo da prate sjajne mečeve.

Najbolji igrači u BiH i na svijetu

"Po meni Faris Vučkić je najtaletovani bh. igrač, ali mahalac. To je suhi talenat, ali ne voli da trenira, nema šanse. On kad bi trenirao kao Mario, mislim da bi bez problema bio prvak. Rijad Šišić će ubaciti što nikad niko neće biti u stanju, ali i on je kampanjac, trenira ozbiljno samo pred takmičenje. Mario voli da trenira i zato je najbolji. Sad ima Tin Kamber, on je odličan. Isplivao je zato jer igra i takmiči se, masovnost je donijela kvalitet...

Na evropskom nivou, teško će moći neko parirati Britancima. Gledao sam na jednom turniru te mlade igrače. Recimo Jackson Page je momak kojeg kad vidiš ne možeš da vjeruješ šta radi sa 18 godina. Dečko uzme hladno tri framea Ronnie O'Sullivanu na UK Championshipu...

Kineza je sada bilo čini mi se šest na Svjetskom prvenstvu, oni će preuzeti dominaciju za jedno 15 godina, jer ih ima mnogo, popularan je sport, imaju masovnost. Kod nas, teško je očekivati da imamo igrača u budućnosti na najvećem nivou, jer ovo je takva država.

Inače, još mlađi igrači ne mogu parirati, moraš godine i godine uložiti. Primjer je sad finale u Sheffieldu, i Higgins i Williams su 1975. godište, a ne možeš im ništa. 43 godine imaju, to su stvarno vrhunski asovi.

Williams je nadmašio sam sebe

"Drago mi je što je Mark Williams uzeo Svjetsko prvenstvo, jer je morao stvarno napraviti podvig. Higgins je najbolji comeback player, čovjek nadoknadi 6:0, 7:1, nije nikakav problem. Sada je Williams vodio sve vrijeme, imao po tri framea prednosti i kada ti Higgins izjednači na 15:15 obično gubiš meč. On je izdržao, napadački je igrao i nevjerovatno dobio. Znao je da samo napadački može dobiti Johna i nije odustajao od te svoje igre.

Union Jack i besplatni treninzi

"Prije sam naplaćivao treninge, mjesčno 50 KM i osim časova imali su svi zainteresirani termine kad su mogli igrati. Ne radim to više, sada džaba dajem časove jer mi je stalo da imamo što više igrača. 50 KM je bilo pet časova. Jedan čas je sadržavao sat treninga sa mnom, osnove da naučiš, plus sat da treniraš sam sa sobom. Tih pet časova sam razlagao tokom mjeseca prema obavezama, nekad bi i tokom sedmice znao održati svih pet. Sada svi zainteresovani mogu se učlaniti u klub Union Jack i tako imaju šansu da besplatno nauče, a i da besplatno treniraju kada god ima ima slobodno mjesto. Mi između sebe igramo klupsko prvenstvo, tu su kotizacije minimalne...

Na kraju Zizi je poentirao:

"Svi ovi izvještaji sa takmičenja, tekstovi, to sve ja pišem, da je neko drugi valjda bi bolje izgledalo, ali šta ću. Ja, keramičar po profesiji moram i to. Da sam kakvih knjiga pročitao, bilo bi bolje sročeno, ali ne zamjerite..."

Legenda!

Top Komentari

Mesa.Sabanadzovic
Ko ne zna zizija ne zna sta je fulio u zivotu. Bas legenda
7 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije