Wilsonu titula na European Mastersu i 80.000 funti

U finalu bolji od Hawkinsa

Wilsonu titula na European Mastersu i 80.000 funti

A. Beganović

Furth je bio domaćin prvog velikog snooker turnira u sezoni. Titulu je osvojio Kyren Wilson.

Protekle sedmice u njemačkom Furthu se igrao rangirajući snooker turnir European Masters čiji nagradni fond je 407.000 funti.

Nakon mnogo uzbuđenja, pa i iznenađenja u finale su se plasirali Kyren Wilson i Barry Hawkins. No, finalni meč nije opravdao očekivanja, odnosno bilo je mnogo manje neizvjesnosti i kvalitetne igre nego se očekivalo.

Od samog početka meča Wilson je dominirao, a prvu sesiju je riješio u svoju korist rezultatom 6:2 po freamovima, tako da je u drugoj morao osvojiti još tri za pobjedu. I uspio je, bez većih problema te je na kraju slavio sa ubjedljivih 9:3.

Zanimljivo je i da u finalnom meču nije viđen nijedan trocifreni break, a Wilson je pobjedom u Furthu stigao do pete rangirajuće titule. Da sve bude upečatljivije, treće osvojene u Njemačkoj.

Osim prestižnog pehara Wilson je zahvaljujući trijumfu na European Mastersu osvojio i 80.000 funti te je napredovao sa osmog na šesto mjesto svjetske liste najboljih snooker igrača.

Oglasi

Zadovoljan je Wilson bio nakon meča, a istakao je između ostalog da ga raduje što je jako cijenjen u Njemačkoj.

"Moglo bi se reći da su u finalu igrala dva najbolja igrača sedmice, no u finalnom meču nismo pružili igru kakva se očekivala. Mnogo se pažnje poklanjalo taktici, cilj mi je bio pobijediti na bilo koji način i sretan sam zbog toga", rekao je Wilson i dodao:

"Uživam što sam cijenjen u Njemačkoj. Možda će zvučati glupo, ali imam osjećaj da moj svaki udarac izazaiva ushićeni pljesak kod gledalaca. Uvijek dajem sve od sebe kada je atmosfera na tribinama dobra i kada osjećam da me ljudi žele gledati na turniru. Ovo je prvi veliki turnir u sezoni i njegovo osvajanje vam daje dozu mirnoće. Nakon što osvojite jedan nadate se da ćete osvojiti još koji, ali sada želim samo uživati u ovoj pobjedi".

S druge strane, Hawkins je s razlogom bio razočaran, no i on je pohvalio publiku i zamolio ju je da i naredne godine bude prisutna na turniru.

"Jako sam razočaran. Bio je ovo loš dan. Kyren se držao svoje taktike i tu me dobio. Znate da je dan loš kada ni lagane crvene ne možete da ubacite u rupu", istakao je Hawkins i dodao:

"Atmosfera u Njemačkoj je uvijek sjajna. Ovdašnji navijači su vrlo entuzijastični i igrači vole igrati u Njemačkoj. Uvijek dobijamo sjajnu podršku i to jako cijenimo. Molim vas, dolazite i u buduće na ovaj turnir".

Top Komentari

ViniJr
Valjda ove sezone konačno prokine i zareda sa titulama koje mu vec godinama najavljuju. Jako fin i kulturan sportaš, pravi gospodin.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi