O'Sullivan, Selby i Xintong sigurni na otvaranju Svjetskog prvenstva

Bez iznenađenja

O'Sullivan, Selby i Xintong sigurni na otvaranju Svjetskog prvenstva

A. Beganović

Svjetsko prvenstvo u snookeru igra se u Sheffieldu. O'Sullivan, Selby i Xintong su u 1. kolu opravdali ulogu favorita.

Aktuelni svjetski prvak Mark Selby, zatim po mnogima najbolji snooker igrač svih vremena Ronnie O'Sullivan, te pritajeni favorit za osvajanje naslova Zhao Xintong plasirali su se u 2. kolo Svjetskog prvenstva.

Ronnie "raketa" O'Sullian u pohod na sedmu titulu svjetskog prvaka krenuo je sigurnom pobjedom nad neugodnim Davidom Gilbertom. No, nije sve dobro krenulo po favoriziranog O'Sullivana. Naime, Gilbert je "krađom" dva framea odlično ušao u meč i poveo je 3:0.

Ronnie je uzvratio trocifrenim breakom od 122 poena, preuzeo je konce igre u svoje ruke i do kraja sesije nije izgubio nijedan frame pa je na odmor otišao sa vodstvom 6:3. Ipak, drugu sesiju bolje otvara Gilbert i osvaja dva framea te meč vraća u neizvjesnost. Činilo se u tim momentima da je čak moguće i iznenađenje, no Ronnie je ubacio u brzinu više. Do kraja je koristio svaku grešku Gilberta i na kraju je zasluženo slavio rezultatom 10:5.

Četverostruki i aktuelni svjetski prvak Mark Selby je u 1. kolu za protivnika imao Jamie Jonesa i slavio je rezultatom 10:7. Bolje je Selbi otvorio meč, prvu sesiju je riješio u svoju korist rezultatom 6:3. Dobio je i prva dva framea u drugoj sesiji, no Jones se nije imao namjeru lako predati.

Osvojio je četiri framea uzastopno i smanjio je Selbyjevu prednost na 8:6. Ipak, aktuelni svjetski prvak odgovorio mu je na fenomenalan način trocifrenim breakom od 137 poena što je bio njegov 100. trocifreni break na svjetskim prvenstvima. Na kraju, sigurna pobjeda Selbyja.

U Sheffield je kao pritajeni favorit doputovao Kinez Zhao Xintong koji je u ovoj sezoni osvojio dva rangirajuća turnira o to UK Championship i German Masters. A, da će biti "nagazna mina" već standardnim favoritima za osvajanje naslova pokazao je u 1. kolu. Fenomenalan meč je odigrao protiv Jamie Clarka. Slavio je sa ubjedljivih 10:2 uz dva trocifrena breaka, te još šest većih od 50 poena.

Svjetsko prvenstvo u snookeru, 1. kolo:
Ronnie O'Sullivan - David Gilbert 10:5
Zhao Xintong - Jamie Clarke 10:2
Mark Selby - Jamie Jones 10:7

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi