Spektakularno finale: Drama u Crucible Theatru ipak pripala Williamsu!
Nakon tri odigrane sesije činilo se da će posljednja, četvrta biti samo formalnost. Međutim, finale se pretvorilo u pravu dramu...

Treća titula za Velšanina

Spektakularno finale: Drama u Crucible Theatru ipak pripala Williamsu!

Mark Williams je novi svjetski prvak u snookeru! U fantastičnom finalu koje je večeras završeno u Crucible Theatru, Williams je savladao Johna Higginsa rezultatom 18:16 i stigao do svoje treće svjetske titule, nakon 2000. i 2003. godine.

Od početka finalnog meča, Velšanin je bio u velikoj prednosti i nakon tri odigrane sesije činilo se da će posljednja, četvrta biti samo formalnost. Međutim, finale se pretvorilo u pravu dramu u kojoj je Williams ipak izašao kao pobjednik, ali mnogo teže nego što je očekivao.

Mark Williams je na startu poveo sa 4:0, ali bez ijednog trocifrenog brejka, da bi potom John Higgins smanjio na 4:1 uz brejk 119. Do kraja prve sesije, Williams je osvojio jedan, a Higgins dva framea pa je rezultat bio 5:3.

U drugoj sesiji, Higgins je držao korak i bilo je 7:7 ali je Williams osvojio posljednja tri framea i stigao do vodstva 10:7 uoči današnjeg nastavka meča. A potom, u trećoj sesiji, Williams je napravio ogromnu prednost i činilo se da je sve gotovo.

Vezao je Velšanin četiri uzastopna framea, igrao je sjajno i vodio sa čak 14:7. U tim trenucima, bila su mu potrebna još samo četiri framea da osvoji titulu i malo ko je vjerovao da će finale ponuditi dramu nakon što je treća sesija okončana rezultatom 15:10 za Williamsa.

Četvrta sesija, koja je počela u 20 sati, bila je kao iz noćne more za Williamsa. Makar njen početak. Preporođeni Higgins je zaigrao fenomenalno i uspio se u potpunosti vratiti u meč, vezati pet osvojenih frameova za poravnanje rezultata na 15:15.

Williams napokon uspijeva osvojiti jedan frame i stiže u vodstvo 16:15, da bi potom poveo i sa 17:15. U 33. frameu, Williams je promašio rozu kuglu za frame i meč, Higgins mu je ukrao frame i ponovo se vratio u život - 17:16.

Ipak, 34. frame je bio posljednji u ovom maratonskom meču kojeg su stručnjaci već proglasili jednim od najboljih finala Svjetskih prvenstava u historiji. Mark Williams je brejkom od 69 stigao do pobjede i konačno slomio upornog Johna Higginsa, koji zaslužuje sve čestitke za uloženi trud.

Na kraju, Williams se u Sheffieldu okitio svojom trećom titulom svjetskog prvaka i postao je bogatiji za 425.000 funti.

Top Komentari

Mesa.Sabanadzovic
Platicu vukmirivucu kafu. Volim snooker i dzaba. Bravo williamse
5 2
Mesa.Sabanadzovic
Svaka vam cas sportsport. Ba
3 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi