Historijski trenutak na ATP listi, slaba godina za bh. tenis
FOTO: EPA

Na kraju 2022. godine

Historijski trenutak na ATP listi, slaba godina za bh. tenis

H. Zilić

Finalnim turnirom u italijanskom Torinu okončana je teniska ATP sezona. Titulu je uzeo Novak Đoković koji je u finalu savladao norveškog tenisera Caspera Ruuda  0:2, po setovima 5:7, 3:6. Ozvaničena je i ATP lista za 2022. godinu.

Trijumf u Torinu Đokoviću je omogućio skok od tri pozicije na ATP listi i godinu završava kao peti teniser svijeta.

Ruud je nakon finala u Torinu godinu okončao na trećoj poziciji.

Prvi teniser svijeta na kraju 2022. godine je Španac Carlos Alcaraz, a iza njega je Rafael Nadal, tako da Španija prvi put u historiji na kraju jedne kalendarske godine ima dvojicu tenisera na vrhu ATP liste.

Četvrti teket svijeta je Stefanos Tsitsipas iz Grčke. U TOP 10 godinu su još završili Auger-Allassime, Medvedev, Rublev, Fritz i Hurkacz koji je iz TOP 10 izbacio Runea.

Što se tiče bh. teniser aprvi naš reket nakon 2022. godine je Damir Džumhur na 184. poziciji.

Oglasi

Nerman Fatić je 233., a Mirza Bašić 383. reket svijeta.

Možemo reći da je ovo jedna od najsalbijih godina za bh. tenis u posljednjoj deceniji.

Pozitivna stvar za bh. tenis ove godine je dobar nastup Tomislava Brkića koji je u dubl konkurenciji godinu završio kao 58. teniser svijeta.

Nova sezona počinje početkom januara naredne godine turnejom u Okeaniji i Aziji.

To će ujedno biti i zagrijavanje za prvi Grand slam sezone Australian Open koji se igra od 16. do 29. januara 2023. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi