Bizarno praznovjerje Rafaela Nadala: Znate li sve "običaje" Španca?
Sve mora biti na mjestu kada je Nadal na terenu

Mnogima testira živce sa svojim potezima

Bizarno praznovjerje Rafaela Nadala: Znate li sve "običaje" Španca?

S. Pašalić

Rafael Nadal je danas uspio savladati Joaa Sousu sa 3:0 u setovima i tako stigao do četvrtfinala Wimbledona.

Španac je tako nastavio svoj put na trećem Grand Slamu sezone, a i danas je imao svoje običaje koji su vezani za praznovjerje. Neke tenisere to nervira, ali također i neke gledatelje na tribinama.

Kao i svaki put, Nadal je i danas već na samom ulasku na teren držao reket, a zatim je došao na svoje mjesto, skinuo jaknu te poskakivao i gledao publiku.

Zatim je uslijedilo redanje dvije flašice sa vodom, od kojih jedna mora biti hladna, a druga sobne temperature s tim da etikete na flašicama moraju biti okrenute prema terenu.

Nadal nakon toga sjeda i prebaci peškir preko nogu, a pri uzimanju "energetskog" gela tubu uvijek pritisne četiri puta. Kada se pristupi bacanju novčića, Španac uvijek poskakuje i zatim potrči prema osnovnoj liniji.

Nakon toga slijedi njegova najpoznatija rutina gdje izvlači šorc i popravlja majicu na lijevom i desnom ramenu. Slijedi dodirivanje nosa, pa lijevog uha , opet nosa i zatim desnog uha. Za vrijeme cijele rutine on reketom udara lopticu o pod, ili je tapka rukom o podlogu.

Na drugom servisu sve ovo ponovi, al ibez dodirivanja ramena. Nakon svakog poena traži peškir da se obriše.

Kada igra na šljaci, prije svakog servisa očisti crtu, a na travi uvijek prekorači osnovnu crtu desnom nogom prilikom ulaska na teren ili na kraju gema.

Protivnika uvijek pušta da sjedne prvi kada je pauza između gemova, a dva peškira su također standardni dio Nadalovih želja. Kod početka gemova nikada ne ustaje prije protivnika, a to zna nervirati neke igrače.

To se najbolje vidjelo u meču protiv Kyrgiosa koji je ionako "tanak" sa živcima. Australca su nervirale duge pauze Nadala i njegovo brisanje nakon svakog poena. Iako se čini da mnoge nervira Rafino pretjerano praznovjerje, najbolje što mogu zasada uraditi je da se priviknu na to, ako već nisu.

Top Komentari

Aldin Neki
Je li tvoje živce testira novinaru?
0 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi