Posrnula legenda proglašena krivom: Prijeti mu i do sedam godina zatvora

Becker u problemima

Posrnula legenda proglašena krivom: Prijeti mu i do sedam godina zatvora

Eldar Ganibegović

Bivši njemački teniser i trener Novaka Đokovića Boris Becker nalazi se u velikim problemima. 

Naime, najmlađi pobjednik Wimbledona proglašen je krivim po četiri tačke optužnice protiv njega fa finansijski zločin i prijeti mu sedam godina zatvora.

Nakon što je Nijemac 2017. proglasio bankrot, sud je ispitao navodni stečaj. Tijekom istrage pokazalo se da je 54-godišnjak zadržao sredstva kojima je mogao podmiriti dugove. Boris Becker namjerno je prebacivao velike iznose na druge račune u junu 2017. kako bi novac bio izvan dohvata tužiteljstva.

Popis skrivene imovine uključuje, između ostalog, dvije nekretnine u Njemačkoj, jednu u Londonu, račune i brojne kredite uzete od banke prije podnošenja zahtjeva za stečaj.

Na popisu skrivene imovine nalaze se i Beckerovi trofeji. To uključuje pehare za pobjede na Wimbledonu 1985. i 1989., Australian Open 1991. i 1996. te zlatnu olimpijsku medalju 1992. godine. U julu 2019. na aukciji su stavljena 82 Beckerova predmeta, koji su ukupno koštali 765.000 eura. Međutim, to je omogućilo samo djelomičnu otplatu duga.

Kada je proglasio stečaj, dugovi su mu bili procijenjeni na čak 60 miliona eura. Osim toga, Becker je trebao sakriti novac koji je dobio prodajom autokuće Mercedes. U ovom slučaju riječ je o iznosu od 1,13 miliona eura.

Oglasi

Sud je odlučio slučaj privesti kraju i Njemcu je teretio 24 optužbe, no Becker nije priznao krivnju. Sljedeće ročište održano je u martu ove godine, a sada još jedno u srijedu, 6. aprila. Becker se pojavio u odijelu na Southwark Crown Courtu u Londonu, u društvu svoje djevojke Liliane i sina Noaha.

U petak, nakon trodnevnog vijećanja, Becker je u stečajnom postupku proglašen krivim po četiri tačke. Te optužbe uključuju: prodaju imovine u Leimenu upravitelju, udjele u Breaking Data Corp, neotplatu zajma od 825 hiljada eura u banci u Lihtenštajnu i prijenos iznosa od 430 hiljada eura različitim primateljima nakon stečaja.

Becker je oslobođen optužbi da ima skrivene trofeje i zlatnu olimpijsku medalju, ali je malo vjerojatno da će mu još uvijek biti dopušteno da zadrži trofeje. Sam Becker je svjedočio da ne zna gdje se oni nalaze.

Sud još nije izrekao kaznu Nijemcu. To bi se trebalo dogoditi 29. aprila. Do tada će Becker biti na slobodi. Prijeti mu kazna do sedam godina zatvora, no na nju će se moći žaliti.

"Ne sumnjam da je Becker kriv. To je jasna stvar. Zadovoljna sam presudom", rekla je advokatica Rebecca Chalkley.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi