Damir Džumhur: Ne damo na sebe, pokušaćemo iznenaditi Australce
Ni najbolji bh. teniser nije u naročito dobroj formi pred susrete Davis Cupa, pa će Australci biti veliki favoriti u ovim mečevima (Foto: EPA)

Bh. teniser pred meč Davis Cupa

Damir Džumhur: Ne damo na sebe, pokušaćemo iznenaditi Australce

Midhat Šljivak

Teniska reprezentacija BiH trenutno boravi u australskom gradu Adelaide gdje će u prvim danima februara igrati meč kvalifikacija za finale Svjetske grupe Davis Cupa protiv Australije.

Bh. tim će protiv Australaca biti u punom sastavu. Pred našom selekcijom je međutim jako težak izazov, ali prema riječima najboljeg bh. tenisera Damira Džumhura, predaje unaprijed nema.

"Nekoliko dana se pripremamo za ovaj meč. Sve teče jako dobro, atmosfera je kod nas zaista odlična i već dugo godina se držimo zajedno. Mi smo prije svega veliki prijatelji i ne damo na sebe bez obzira na rezultate. U pobjedama i porazima smo bili zajedno i to krasi našu reprezentaciju", rekao je Džumhur, te je dodao:

"Australci su favoriti i na papiru i kao domaćini. Mi nismo u nekoj naročitoj formi, Alex De Minaur, Millman... Zaista nas čeka težak zadatak, ali daćemo sve od sebe i pokušaćemo da iznenadimo. Nadam se da će doći i naši navijači. Biće težak zadatak, ali daćemo sve od sebe i nadam se da naše navijače nećemo razočarati", istakao je Džumhur.

Žrijeb parova za ovaj duel zakazan je za 31. januar.

Davis Cup se igra po novim pravilima

Od ove godine Davis Cup se igra po novim pravilima.

Ukupno 24 ekipe, od čega 12 nosilaca, igraće međusobno mečeve kvalifikacija 1. i 2.februara 2019. godine, a pobjednici idu u finale Svjetske grupe Davis Cupa.

Nosioci u kvalifikacijama su timovi Belgije, Srbije, Australije, Italije, Njemačke, Švicarske, Kazahstana, Češke, Švedske, Austrije, Kanade i Japana, a preostalih 12 timova su Mađarska, Holandija, Rusija, BiH, Indija, Uzbekistan, Kina, Kolumbija, Čile, Brazil, te još dvije selekcije iz Euro-Afričke zone koje će naknadno biti određene.

Iako će se susreti igrati po dvodnevnom, umjesto dosadašnjeg trodnevnog modela, i po novim pravilima su u najvišem rangu Davis Cup-a predviđena po četiri singl meča i jedan dubl.

Ovogodišnji polufinalisti Svjetske grupe Davis Cup-a Hrvatska, SAD, Francuska i Španija, direktni su učesnici završnog turnira, dok su Velika Britanija i Argentina dobile „wild card“ za što je uslov bio ekipni ranking u Top 50, te bar jedan igrač u ATP Top 10.

Top Komentari

eye of the tiger
Kojeg to igraca Velika Britanija I'ma u top 10?
1 0
eye of the tiger
Ff
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi