Dan kada je čovjek koji se rugao Nadalu i vukao gaće šokirao planetu

11 godina od epskog poraza Rafe na Roland Garrosu

Dan kada je čovjek koji se rugao Nadalu i vukao gaće šokirao planetu

Da nije bilo 31. maja 2009. godine, možda danas niko i ne bi pričao o Rogeru Federeru u kontekstu neprikosnoveno najboljeg tenisera svih vremena jer popularni RF vjerovatno nikada ne  bi došao do sva četiri Grand Slam turnira. 

Dugo je Roger tražio šansu da osvoji Roland Garros i tako kompletira Grand Slam seriju, ali nikako nije uspijevao jer mu je na putu uvijek stajao Rafael Nadal.

Ipak, u proljeće 2009. godine pojavio se čovjek koji je zaustavio Rafu u Parizu i to po prvi put. Bio je to Šveđanin Robin Soderling.

On je tog majskog popodneva napravio vjerovatno najveće iznenađenje u historiji 'bijelog sporta' jer mu niko nije davao ni promil šansi.

Prije toga njih dvojica su se na Touru sastala tri puta, a Španac je dobio svaki meč. Samo nekoliko sedmica pred duel na Roland Garrosu sastali su se u Rimu i Nadal je bio furiozan jer je rivalu prepustio samo gem.

Soderling je očito imao veliku motivaciju protiv Rafe jer je samo dvije godine prije pomenutog susreta na Roland Garrosu, tokom meča na Wimbledonu, provocirao Rafu tako što je vukao gaće što Španac često radi. Taj meč bio je jedan od epskih jer ga je Nadal dobio tek poslije pet setova.

Ono što je za historiju tenisa najbitnije je da je Soderling tog dana omogućio Federeru da osvoji titulu u Parizu. Upravo je njega Švicarac u finalu dobio i to sa lakih 3:0 u setovima.

Zanimljivo, Šveđanin je i sljedeće godine igrao finale u Parizu i to baš protiv Nadala koji je ovog puta slavio 3:0.

Njih dvojica su tokom karijera igrala osam mečeva, a Nadal je bio uspješniji 6:2.

Nažalost, Šveđanin je zbog bolesti morao prekinuti karijeru još davne 2011. godine kada je imao samo 27 godina. U karijeri je osvojio ukupno 10 titula, a svojevremeno je bio i četvrti igrač svijeta.

Za kraj samo dodajmo kako Nadalu poraz od Soderlinga nije bio jedini u Parizu jer je i četiri godine kasnije izgubio od Đokovića u četvrtfinalu. Ukupno je na Roland Garrosu osvojio nestvarnih 12 trofeja. Prije pporaza od Soderlinga osvojio je četiri Roland Garrosa u prva četiri nastupa što je bio poduhvat za pamćenje.

Top Komentari

EdwinPol
Cetiri godine kasnije od 2009. sigurno nije izgubio utakmicu jer onda ne bi mogao osvoniti turnir, a osvojio ga je...
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi