Đokovićev otac o Federeru: 'Čovjek igra tenis s 40 godina, idi bolan skijaj, radi nešto drugo...'

Opleo po legendarnom Švicarcu

Đokovićev otac o Federeru: 'Čovjek igra tenis s 40 godina, idi bolan skijaj, radi nešto drugo...'

Srđan Đoković, otac najboljeg tenisera svijeta, gostovao je na emisiji Sport Kluba 'Spo(r)tlight' te tom prilikom govorio o karijeri svog sina s posebnim akcentom u jednom trenutku na rivalstvo s Rogerom Federerom.

Srđan nije štedio Rogera već je iskreno rekao šta misli o njemu. Novakov otac kaže kako Federer igra tenis još vijek samo zbog Nadala i Đokovića jer mu ovaj dvojac puše za vratom, a što se tiče odnosa njegovog sina i njega, kaže kako legendarni Švicarac gaji animozitet prema trenutno prvom reketu svijeta.

Smatra da je Roger davno trebao otići u penziju i preporučuje mu da to učini kako bi imao vremena da skija ili se bavi nekim drugim zanimljivostima. Ali, umjesto toga Federer je preopterećen da će ga Novak prestići...

"Federer je i dalje najbolji i najuspješniji teniser na svijetu. To je činjenica po rezultatima, što neće biti još dugo. Zato što on gaji toliki animozitet prema Novaku. Oni jesu tokom godina razvili neku vrstu poštovanja, ali šta mislite, zašto on i dalje igra u 40. godini? Zamislite to, čovjek od 40 godina i dalje igra tenis, kada može da ode kući i da se bavi nekim zanimljivijim stvarima. Ali, pošto mu i Nadal i Novak dišu za vratom, on jednostavno ne može da prihvati činjenicu da će oni biti bolji od njega. Idi čovječe, gaji djecu, bavi se nečim drugim, idi skijaj, radi nešto. Tenis nije cijeli život, to je samo trenutna zanimacija mog sina. On je samo trenutno teniser", kaže Srđan.

Prisjetio se i perioda kada je Novak bio klinac i kada ga je trenerica Jelena Genčić proslijedila treneru Nikoli Piliću jer je već s nepunih 13 godina nju prerastao.

"Prvo mi je Jelena Genčić rekla da je moj sin veliki talenat, pošto ga je ona trenirala od njegove šeste do jedanaeste godine. Kada više nije mogla, uputila ga je kod Nikole Pilića, koji je nastavio da ga trenira do njegove šesnaeste godine. Ustvari, ona je njegova teniska majka, a on je njegov teniski otac. Pokojna Jelena mi je u jednom momentu kazala: 'Srđane, on je mene prevazišao, ja više ne mogu da držim loptu dovoljno dugo i na kvalitetan način da treniram sa njim. Vrijeme je da ima nekog muškog trenera, a ja povjerenje imam jedino u Nikolu Pilića, koji ne prima djecu ispod 14 godina.' A on je tada imao nepunih 13. Ona ga je umolila da ode na probu na nekoliko sedmica i eto, ostao je četiri i po godine."

Roditeljima savjetuje da se ne kockaju s ulaganjem novca u tenisku karijeru djeteta ukoliko baš svaki stručnjak za njega ne kaže da je veliki talenat jer tenis je skupa zabava ako se prihvatite da rizikujete.

Dodao je i to da je Đoković mentalna gromada i da rivale ne pobjeđje forhendom ili bekendom već glavom.

Cijeli intervjuu pogledajte u video zapisu:

Top Komentari

Penderinos
Sta je tu problem sto čovjek igra do 40 godine ? Možda upravo uživa u igranju tenisa, sto ga čini pravim profesionalce. Za mene je Roger i dalje Nr.1
18 2
E.Car
Ne rise stari!!!! Pa šta je ovo predizborna kampanja ili si ti fakat malo više glup. Nek igra čovjek do 50 ako hoće. Jel to ima negdje pravilnik do kad ko može igrati ili ste vi ljubomorni na čovjeka jer ima veći autoritet tenisu od vašeg sina. Vaš sin nikad ne može zamjeniti Federera pa i da više GS osvoji ovom Novak mu neće moći parirati.
10 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi