Nema više nade za povratak u vrh: Dominic Thiem najavio kraj karijere
FOTO: EPA

Posljednja godina na ATP Touru

Nema više nade za povratak u vrh: Dominic Thiem najavio kraj karijere

Haris Zilić

Austrijski teniser i bivši osvajač US Opena, 30-godišnji Dominic Thiem najavio je definitivan kraj karijere po završetku tekuće kalendarske godine.

Thiem posljednjih sezona muči muku sa povredama, ali i povratkom u staru formu, pa je odlučio da je završetak karijere u ovom trenutku najbolja opcija.

Pomenuti teniser je briljirao u periodu od 2016. do 2020. godine. U tom periodu igrao je četiri finala Grand slam turnira. Izgubio je finala Roland Garrosa 2018. i 2019. godine, izgubio je finale Australian Open 2020. godine, dok je osvojio US Open 2020. godine.

Očekivalo se da bi Thiem mogao biti predvodnik novog vala tenisera, ali nakon korone veliki problemi za Austrijanca.

Problemi sa povredama počeli su 2021. godine, a imao je i psihičkih problema, tako da je povratak u vrh svjetskog tenisa bio jako težak.

Trenutno je 128. tenisera svijeta, a najbolji plasman na ATP listi je imao u martu 2020. godine kada je bio treći reket svijeta.

Oglasi

U karijeri je osvojio 17 ATP titula uz omjer od 348 pobjeda i 2010 poraza na ATP Touru. Dva puta je igrao i završni Masters turnir 2019. i 2020. godine.

Thiem je početkom godine najavio mogući oproštaj ako se ne vrati u TOP 50.

Sredina je kalendarske godine uskoro, a Thiem ja i daleko od TOP 100, a ne od TOP 50 plasmana na ATP listi.

Muči se još uvijek sa formom, povrede također s vremena na vrijeme stvore probleme, tijelo ne reaguje ko prije tako da je ovo posljednja godina u igračkoj karijeri 30-godišnjeg austrijskog tenisera.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi