Džumhur i Bašić danas počinju nastup na Wimbledonu

Treći Grand Slam sezone

Džumhur i Bašić danas počinju nastup na Wimbledonu

Dva najbolja bh. tenisera Damir Džumhur i Mirza Bašić danas počinju nastup na trećem Grand Slam turniru sezone, Wimbledonu. 

Džumhur na Wimbledon dolazi nakon što je osvojio treću titulu u karijeri i prvu na travi. Naš najbolje rangirani teniser je osvojio turnir u Antalyji čime je na najbolji mogući način najavio nastup na Wimbledonu.

U dosadašnjem dijelu karijere Damir nije imao gotvo nikakvog uspjeha na Wimbledonu jer mu je najbolji rezultat do sada tek drugo kolo iz 2016. i 2017. godine. Na ostalim Grand Slam turnirima je išao korak dalje, pa ove godine to ima priliku uraditi i na Wimbledonu jer mu žrijeb do treće runde nije pretjerano težak.

Prvi rival će mu biti Nijemac Maximilian Marterer. Radi se o teniseru koji se nalazi na 48. mjestu ATP liste i koji je porazio Damira u njihovom jedinom međusobnom duelu. Bilo je to u januaru 2016. godine kada je Marterer slavio 2:1 u Sydneyju.

Ukoliko Džumhur prođe prvu prepreku, kasnije ga čeka bolji iz meča Ernest Gulbis-Jay Clarke što bi trebao biti zicer za plasman u treće kolo gdje ga vjerovatno čeka Alexander Zverev. Ipak, o tome svemu je još prerano govoriti jer Damir danas sigurno neće imati nimalo lagan zadatak.

S druge strane, Mirza Bašić će biti u nemogućoj misiji jer igra protiv Argentinca Diega Schwartzmana koji iza sebe ima sjajan nastup na Roland Garrosu gdje je ispao tek u četvrtfinalu od Nadala i to nakon što mu je otkinuo jedan set. Schwartzman je 11. teniser svijeta i danas je sigurno ogroman favorit. S druge strane, Bašić igra veoma slabo u posljednjih nekoliko mjeseci i zanimljivo da je u maju i junu zabilježio tek četiri pobjede te je za isti period upisao sedam poraza.

Meč Džumhur-Marterer predviđen je za 12.30 sati, dok bi Mirza i Diego na teren trebali od 14.30.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi