Nevjerovatni Gael Monfils napravio je ono što nije uspio ni Novak Đoković

Osvojena titula i nastavak nevjerovatnog niza

Nevjerovatni Gael Monfils napravio je ono što nije uspio ni Novak Đoković

Edmir Škorić

Francuski teniser Gael Monfils (37) osvojio je danas ATP turnir u švedskom Stockholmu, pošto je u finalu u tri seta pobijedio Pavela Kotova, protiv kojeg je slavio sa 4:6, 7:6, 6:2.

Kotov je u prvom setu vodio sa 5:2, Monfils uspio da vrati jedan brejk, ali nije bilo dovoljno, pa je Rus poveo sa 1:0 u setovima.

Velika borba viđena je tokom drugog seta. Niti jedan brejk, Francuz je ima tri set lopte u taj-brejku i najzad treću koristi za izjednačenje.

Odlučujući set otvara ranim brejkom, da bi u sedmom gemu došao do novog brejka, poveo sa 5:2, no potom propustio priliku da završi meč, ali na kraju ipak dobija set sa 6:3 i osvaja 12. titulu u karijeri.

On je historiju već ispisao ulaskom u finale turnira, pobijedivši Laslea Đerea. Naime, ovo je bila 19. sezona zaredom da 37-godišnji teniser igra barem jedno ATP finale. Prethodno su u tome uspjela samo trojica.

Oglasi

Izjednačio se u ovoj rubrici sa Jimmyjem Connorsom, čija serija je trajala od 1971. do 1989. godine i Rafaelom Nadalom, koji je to uspio u periodu od 2004. do 2022. godine. Samo je Roger Federer uspješniji od njih i drži rekord sa 20 uzastopnih sezona uz najmanje jedan nastup u finalu.

Spominjanje u istom dahu kao i ova velika imena čini Monfilsa ponosnim. „Riječ koja mi pada na pamet je dosljednost, to je kul“, prokomentarisao je ovaj uspjeh francuski teniser.

Međutim, nije baš želio da se poredi sa ovim teniskim legendama. „Vjerovatno si svake godine osvajao turnir, a ne samo kao ja ušao u finale“, rekao je. Ova pretpostavka se odnosi na Nadala, Connors je propustio konačnu titulu u četiri godine svoje serije, Federer nije osvojio turnir u dvije godine.

Bez obzira na to, Monfils je veoma sretan zbog ove prekretnice. „Devetnaest nije lako, zar ne? Veoma mi je drago što sam to uradio.”

Legendarni teniser je u karijeri osvojio 12 titula, prvu još 2005. godine. Trenutno je 140. igrač svijeta, no nakon ove pobjede očekuje se ulazak u Top 100.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti