Nezapamćena dominacija Ige Swiatek do finala, sve je završilo suzama

Muchova nije uspjela prirediti iznenađenje

Nezapamćena dominacija Ige Swiatek do finala, sve je završilo suzama

Edmir Škorić

Poljska teniserka Iga Swiatek (WTA: 1) u finalu Roland Garrosa danas je odigrala sjajan meč protiv Čehinje Karoline Muchove (WTA: 43). Nakon velike borbe, slavila je sa 6:2, 5:7, 6:4.

Iga Swiatek je skoro nezaustavljiva na šljaci, a najbolja teniserka svijeta praktično se nije oznojila dok je došla do finala u Parizu.

Odigrala je ukupno šest mečeva, a nijedna od rivalki nije uspjela da joj uzme ni set. Redom su "padale" Bucsa, Liu, Wang, Tsurenko (predaja) Gauff, Haddad Maia, a onda je na red došla Muchova i kao velika autsajderka napravila malo čudo.

Iga je sa brejkom u drugom gemu došla do 3:0, a onda novim brejkom u osmom gemu došla do seta (6:2). 

Oglasi

Nešto bolje izdanje češke teniserke u drugom setu, te je zasluženo stigla do izjednačenja. Poljakinja je povela sa 3:0, a onda se Muchova razigrala i na kraju preokrenula te sa 7:5 produžila meč.

Muchova pravi brejk na početku trećeg seta i vodi sa 2:0, no u četvrtom gemu Swiatek je oduzela servis protivnici i izjednačila na 2:2. Muchova pravi novi brejk u sedmom gemu i dolazi do 4:3, ali ekspresno uzvraća Swiatek za 4:4. Muchova je imala brejk šansu da dođe do 5:4 i da servira za pobjedu, ali najbolja igračica svijeta osvaja jako važan gem.

Češka teniserka je u gemu koji je morala dobiti pravila greške, Swiatek je napala svjesna prilike i na kraju došla do titule. Nakon toga uslijedile su suze radosnice...

Ovo je njoj treća titula na Roland Garrosu. Prethodne dvije osvajala je 2020. i 2022. godine, a ima još titulu i na US Openu. 

Finale u muškoj konkurenciji na programu je u nedjelju kada će se sastati Novak Đoković i Casper Ruud. Postavlja se pitanje hoće li Norvežanin uspjeti da parira sjajnom Novaku koji je na pragu nove GS titule. Taj meč igra se od 14:30 sati.

Roland Garros, teniserke, finale:
Iga Swiatek - Karoline Muchova 6:2, 5:7, 6:4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti