Jelena Ostapenko bila je šokirana radikalnom odlukom latvijskih vlasti

Htjeli su im oduzeti ono što im pripada

Jelena Ostapenko bila je šokirana radikalnom odlukom latvijskih vlasti

E. Škorić

Odluka vlasti u Rigi izazvala je buru u Latviji, kako javnosti tako i samih sportista, koji su odmah kritikovali one koji su odlučili kazniti sportiste za nešto na šta ne mogu utjecati.

Međunarodno najpoznatije ime umiješano u slučaj bilo je ime teniserke Jelene Ostapenko, prvakinje Roland Garrosa 2017., sada 25. na svjetskoj rang listi.

Dakle, prvobitno su u Latviji donijeli odluku da prestanu financirati svoje sportiste koji nastupaju na istim takmičenjima zajedno sa predstavnicima iz Rusije i Bjelorusije.

Ta odluka naravno bila je šokantna i za Jelenu i za sve njene kolege i koleginice iz Latvije, a na kraju se ipak stvar promijenila.

”Nakon procjene okolnosti oko povlačenja financiranja sportista Jelene Ostapenko, Toma Skujinsa i Kritasa Neilanda te saslušanja stajališta Latvijskog biciklističkog saveza i Latvijskog teniskog saveza, Ministarstvo obrazovanja i istraživanja, u suradnji s Latvijskim olimpijskim odborom, pripremio je izmjene i dopune odluke o ukidanju financijskih potpora olimpijcima".

S obzirom na izmjene i dopune, sportisti će i dalje primati puna sredstva", navodi se u saopštenju latvijskog Ministarstva obrazovanja i istraživanja, koje prenosi Sportskeeda.

Jelena Ostapenko mjesečno od latvijske države dobiva iznos od 1700 eura, ali i besplatan pristup bazama za treniranje u vlasništvu države.

25-godišnja Latvijka nastupala je na Indian Wellsu, gdje je prije četiri dana poražena u tri seta od Petre Kvitove u šesnaestini finala Indian Wellsa.

Taj meč je igrača povrijeđena, imala je jak kašalj i problema s disanjem, ali nije predala, hrabro je odigrala do kraja i dostojanstveno ispala s turnira.

Svakako je trenutno jedna od najpopularnijih sportskih ličnosti u Latviji.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije