Lajović: Lijepo je uz sebe imati tenisere iz BiH
Lajović je nedavno ostvario najbolji rezultat karijere, četvrtfinale Mastersa u Madridu, a uskoro mu slijede obaveze na Roland Garrosu.

Srbijanski teniser za SportSport.ba

Lajović: Lijepo je uz sebe imati tenisere iz BiH · Intervju

Jedan od onih koji posljednjih sedmica igraju tenis života je srbijanski igrač Dušan Lajović. 66. teniser svijeta i veliki prijatelj Damira Džumhura nedavno je stigao do četvrtfinala Mastersa u Madridu gdje je izgubio od Kevina Andersona, a u razgovoru za SportSport.ba osim toga govorio je o Novaku Đokoviću, Damiru Džumhuru, svojim ambicijama...

Prije svega nekoliko riječi o našem sagovorniku. Rođen je u Beogradu prije 27 i pol godina. Služi se desnom rukom i igra jednoručni bekend. Za sada nema titulu na ATP Touru, a najbolji ranking mu je 57. pozicija iz oktobra 2014. godine. Što se tiče Grand Slam turnira, najbolji rezultat je ostvario u Parizu 2014. godine kada je stigao do 4. kola, dok je na Australian Openu i Wimbledonu igrao drugo. Nedavno je ostvario i najveću pobjedu u karijeri jer je u osmini finala Mastersa u Madridu porazio Argentinca Juana Martina del Potra. Nažalost, njegov put u Rimu se završio već u finalu kvalifikacija gdje je izgubio od sjajnog Grka Stefanosa Tsitsipasa.

Masters u Madridu i naredni ciljevi

"To je jedan od najboljih rezultata u mojoj karijeri (četvrtfinale Madrida). Četvrtfinale iz kvalifikacija, prva pobjeda protiv tenisera iz Top 10...Jako puno pozitivnih stvari, prije meča protiv Del Potra nisam izgubi nijedan set. Nažalost, Anderson je bio jako dobar u četvrtfinalu. Jako dobro je servirao u ključnim momentima, mislim da je to i presudilo. S druge strane, malo me je i umor savladao jer sam igrao šest mečeva u sedam dana. I u prethodnih nekoliko nedelja sam osjećao da igram dobar tenis, ali rezultat nije bio tu. Ipak, došao je u pravom trenutku, na Mastersu. Velika stvar je pobijediti tenisera iz Top 10, nadam se da to mogu ponoviti ponovo i na Grand Slamovima. Želim prije svega zadržati ovaj nivo igre".

"Sigurno da bi bilo bolje da sam u Top 50, nadam se da ću to i ostvariti uskoro, ne branim puno poena u narednom periodu. Već sam četiri-pet godina u Top 100. Imao sam par dobrih rezultata, ali moram biti konstantan u jednoj godini da bih bio nešto bolji na ATP listi. Ja vjerujem da mogu da budem među najboljih 30 na svijetu. Ne bih težio ka tome da ne vjerujem, sigurno da jedan ovako veliki rezultat ulijeva samopouzdanje u tako nešto. Trebam samo ponoviti ovakvu igru i na manjim turnirima kako bih dolazio do završnica. Što se tiče mog nekog krajnjeg dometa, to je veoma teško predvidjeti. Ja pokušavam da izvučem maksimum od sebe i tada ću znati da nemam za čim žaliti. Vodim se tom nekom politikom".



Najbolje godine i dolazak mladih tenisera

"Što se mene tiče, ja mislim da najbolje tek dolazi. Mislim da tek sazrijevam psihički i fizički. Psihički sam sazrio dosta dobro, a opet se osjećam dosta mlad i spreman da mogu izdržavati najveće napore. Zato se nadam da najbolje tek predstoji. Nadam se da mogu igrati tenis najmanje do 35. godine".

"Siguran sam da je Zverev najveći potencijal da postane broj 1 od mladih igrača. Mislim da je on glavni kandidat. Još na Grand Slamovima nije ostvario značajniji rezultat, jer su to specifični mečevi zato što se igraju u tri seta, pa nekad igraš po pet sati jedn meč. Mislim da je prije svega to prepreka za mlađe igrače. Vidjeli smo da Zverev može pobijediti Federera na Mastersu, ali na Grand Slamu nije prošao četvrto kolo. Uz njega, mislim da je Shapovalov jako dobar. Igra tenis za veliku scenu. Tu je i Tsitsipas koji se brzo probio. Ima jako puno dobrih mladih tenisera".

Bh. teniseri i Novak Đoković

"Znam dosta bh. tenisera, kako ne-Damira Džumhura, Mirzu Bašića, Tomu Brkića, Aldina Šetkića...Znamo se jako dugo, bukvalno otkad smo bili djeca. Lijepo je imati ljude oko sebe poput njih. Jako se puno putuje i lijepo je imati prijatelje iz okolnih zemalja uvijek sa sobom. Lijepo je imati prijatelje kod kuće, ali ih je lijepo imati i na Touru. Jako se dugo družimo i lijepa je atmosfera".

"Što se tiče Džumhura, mislim da niko ni za koga ne može tvrditi šta neko može uraditi. Svaki igrač može uraditi nešto što se od njega ne očekuje. Obzirom da treniram skupa sa Damirom i da smo u dublu odigrali puno mečeveva, mislim da je njegova igra jako nezgodna za protivnika. Dobro se brani, ima dobru ruku na mreži, ima dobru percepciju. Ono što je njemu bitno je da bude fizički spreman i da bude mirne glave što nekada nije lako".



Đoković...

"Pa, sigurno da se Nole može vratiti u vrrh. Svaki povratak poslije povrede je drugačiji. Mislim da je kondiciju tek vratio na najveći nivo, možda mu je to nedostajalo na početku kada se vratio poslije povrede. Ukoliko odigra jedan od velikih turnira dobro prije će se vratiti u vrh, ukoliko ne onda će možda biti malo teži put, ali sigurno je da Novak ne može igrati tenis, a da nije u vrhu, to je svima jasno. Samo je pitanje vremena kada će se vratiti u vrh".

Davis Cup i Roland Garros

"Pa, mi smo se nekako zezali i navijali da igramo jedni protiv drugih u Davis Cupu, da budemo blizu. Nama je dobro jer igramo kod kuće, za vas će putovanje biti naporno jer letite u Japan. Što se tiče vašeg rivala, ako igra Nishikori nezgodni su jako, ako ne onda je drugačije. Ako je vama najjači tim, onda svakako imate šansu. Davis Cup je nepredvidljiv i dešavaju se iznenađenja. Bilo bi lijepo da se i mi i vi nađemo u Svjetskoj grupi".

Roland Garros...

"Mislim da je Nadal uvijek favorit na Roland Garrosu. Ja prije toga imam još jedan turnir. Sve će mi u Parizu zavisiti od žrijeba, nadam se da ći imati sreće i da ću napraviti dobar rezultat. Pored Nadala, mislim da je Thiem jedan od glavnih favorita zbog načina na koji igra na šljaci".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti