Uništen mural Đokoviću: Osveta za "Kosovo je srce Srbije"
FOTO: EPA

Stigle su odmah reakcije

Uništen mural Đokoviću: Osveta za "Kosovo je srce Srbije"

H. Zilić

Novak Đoković je trijumfom otvorio nastup na drugom Grand slamu sezone  Roland Garrosu. U prvo kolu savladao je Amerikanca Aleksandra Kovačevića sa 3.0, po setovima 6:3, 6:2, 7:6 (1).

Međutim, po završetku meča igra i pobjeda su palii u drugi plan.

Đoković je na kameri napisao "Kosovo je srce Srbije. Stop nasilju", a ovaj potez Novaka Đokovića izazvao je brojne reakcije širom regije, ali i svijeta.

"Nisam političar i nemam namjeru ulaziti u političke teme, boli me kao Srbina kada vidim što se događa na Kosovu, kako se naši ljudi protjeruju. Osjećam se odgovornim kao javna osoba, kao sin čovjeka koji je rođen na Kosovu, imam dodatnu odgovornost" rekao je Đoković na press konferenciji nakon meča.

Nije se dugo čekali na reakciju druge strane i jutros je uništem mural posvećen Novako Đokoviću u Orahovcu na zapadu Kosova.

Pomeuti mural je bio dio projekta "Boja u vazduhu" koji je realizovala organizacija "Amići di Dečani" (Prijatelji Dečana), u saradnji sa umjetnikom Deroksom.

Oglasi

Mural je bio oslikan na jednoj crkvi, a jutros je išaran i potpuno uništen.

Opis nije dostupan.

Đoković je glavna u tema u regiji i šire, a nije poznato da li će biti kažnjen za pomenuti natpis od strane ATP-a.

Poznato je da sport pokušava što dalje da se ogradi od politike.

Oglasio se i Francuski teniski savez povodom ovog događaja i dali sus voj komentar.

"Ne postoji zvanično pravilo šta igrač smije, a što ne može reći. Francuski teniski savez više neće biti uključen u ovu stvar, niti će pokretati daljnje postupke", poručili su organizatori turnira u Parizu.

UEFA i FIFA odavno imaju rigorozne mjere po pitanju uplitanja politike u sport, ali ostali sportovi i organizacije baš ne daju toliki značaj tim potezima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi