Okom statistike: Džumhuru ne pominjite proteklih 365 dana!
Džumhur je prošle godine u ovo vrijeme bio 23. teniser svijeta, a sada je na pragu ispadanja iz Top 100.

Težak period u karijeri našeg tenisera

Okom statistike: Džumhuru ne pominjite proteklih 365 dana!

Ako neko što brže želi zaboraviti prethodnih 12 mjeseci karijere onda je to bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur. Prošle godine u ovo vrijeme je sve bilo tako dobro da je izgledalo nerealno, a sada je sve tako loše da izgleda nerealno. 

Najbolja godina po rezultatima za Džumhura je bila 2017. U tom periodu je osvojio svoje prve turnire. Prvo je slavio u Moskvi, a potom i u St. Petersburgu. Oba turnira su bila iz serije 250. Džumhur je godinu završio na izvrsnom 30. mjestu ATP liste, ali od tada stvari počinju ići od lošeg ka gorem.

"Bez obzira da li ću završiti 30. ili 31., na prvom Gren slemu sezone ću biti nositelj u Melburnu. Cilj mi je da budem u 2018. godini među 20 najboljih igrača na svijetu. I nadam se da ću to i ostvariti. Spreman sam da pravim velike rezultate", rekao je Džumhur na kraju 2017. godine, a ciljeve u 2018. je zamalo ispunio.

Vrhunac karijere pa potom veliki pad

Treba odmah reći da u prvom dijelu 2018. godine nije branio mnogo bodova, pa je bilo i za očekivati da će se penjati na ATP listi. Vrhunac karijere, kada je u pitanju ranking, napravio je u julu te godine kada je postao 23. teniser svijeta. U tom periodu je osvojio još jedan turnir i to onaj u Antalyji koji se igra pred Wimbledon.

Ipak, tada počinje veliki pad. Ako gledamo samo posljednjih 365 dana, statistika kaže da je Damir u tom periodu odigrao 47 mečeva i doživio čak 30 poraza. Zabrinjavajući podataj je taj da je Džumhur čak 21 put ispadao već u prvom kolu turnira kojeg je igrao u posljednjih 12 mjeseci. To je svakako loš podatak i za nekog tenisera koji se ne nalazi u Top 100 ATP liste.

Naravno, slabi rezultati su se odrazili i na ranking, pa je Džumhur pao sa pomenutog 23. mjesta na 91., a na live ATP listi se nalazi još dva mjesta ispod jer je izgubio dodatne bodove pošto nije odbranio drugo kolo Wimbledona iz prošle godine.

Problemi sa povredama

Treba reći i to da je Džumhur u proteklom periodu imao i dosta problema sa povredama. Prije dva i pol mjeseca je povrijedio rame i pauzirao je nekoliko sedmica, a nedavno je u Antalyji imao problema sa temperaturom i povraćanjem. Također, u augustu prošle godine je doživio nezodnu povredu zbog koje je, kako kaže, US Open igrao povrijeđen.

Ono što sada slijedi za Džumhura je sezona na betonu. Za najbolje svjetske tenisere slijede turniri po Sjedinjenim Američkim Državama i u konačnici US Open, a Damir će, obzirom na ranking, većinom morati igrati prvo kvalifikacije.

Za nadati se da će Džumhur pronaći pravu formulu za uspjeh koju je imao ne tako davno i da će nas ponovo oduševljavati sjajnim igrama. Ne treba zaboraviti da se radi o teniseru koji je u proteklih nekoliko godina pobjeđivao imena kao što su Rafael Nadal, Stan Wawrinka, Miloš Raonić, Alexander Zverev, Thomas Berdych itd. Džumhur ima tek 27 godina, a u posljednje vrijeme se ispostavlja da su najbolje teniske godine od 29. pa nadalje, tako da mu i to daje za pravo da se nada boljoj budućnosti.

Top Komentari

Terminator
Njegovi problemi su psihički.Momak voli provod,ljjepe žene.Treninzi lagani a umislio sebi da je Federer.Nikad od njega tenisera.I pad je let.
18 0
makelele
Splavovi mu zivot upropastili
12 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi