"Novak je na slobodi, bio je maloprije na teniskom terenu i trenirao je"

Press konferencija porodice Đoković

"Novak je na slobodi, bio je maloprije na teniskom terenu i trenirao je"

E. Čaušević

Nakon nekoliko dana drame Novak Đoković je konačno uspio da dobije vizu za ulazak u Australiju, ali tu sapunica nije završena.

Đoković je doputovao prije nekoliko dana u Australiju kako bi igrao na Australian Openu, ali je zadržan na aerodromu u Melburneu. Ubrzo nakon toga objavljeno je da mu je poništena viza za ovu zemlju, a Đoković je potom prebačen u imigracioni centar.

No, srbijanski teniser nije želio da napusti zemlju i odlučio je da se bori, te je jutros na sudu došlo do preokreta. Sudija je odlučio da Đokoviću obnovi vizu i poručeno je da Vlada Australije mora da pokrije sve troškove.

Ipak, cirkus se nastavio i nakon toga. Policija je stigla da ponovo uhapsi Đokovića, ali on je ostao u kancelariji sa svojim advokatima. Sada se čeka odluka ministra za imigracije Alexa Hawkea koji može da poništi ponovo vizu Đokoviću.

Zbog toga je danas u Beogradu održana press konferencija njegove porodice na kojoj su se obratili njegov brat Đorđe, majka Dijana i otac Srđan, te su objasnili šta se trenutno dešava u Melburneu s Novakom.

"Nama kao porodici je jako teško jer smo vrlo emotivni i subjektivni jer je to moj brat. Jako je teško da branimo i stojimo iza Novaka pa da tim putem ne uvrijedimo nikoga. Mi smo borci za pravdu i digli smo cijeli svijet da pošaljemo Novaku ljubav i podršku kako bi se uzdigao iz jako teške situacije i kako bi izašao na kraju kao pobjednik", rekao je na početku press konferencije Đorđe Đoković i nastavio je.

Oglasi

"Pravda i istina su izašli na vidjelo jutros na sudu i hvala pravnom sistemu Australije i sudiji koji je vodio slučaj vrlo detaljno i neutralno. Sagledao je svaki mogući aspekt i činjenicu ove priče koja se izdešavala otkako je Novac još aplicirao za vizu. Novak je na slobodi, bio je maloprije na teniskom terenu i trenirao je. Otišao je tamo da se bavi tenisom, da se bori za sebe i pokuša da osvoji ponovo Australian Open. Otišao je tamo s najboljim namjerama i dao je svu dokumentaciju koja mu je tražena. Dobio je i medicinsko izuzeće koje je bilo potrebno. Novak je prije svega sportista, bavi se tenisom i najbolji je teniser svih vremena. Njega su etiketirali na razne načine, ali on je taj koji se uvijek zalagao za slobodu izbora i ništa više".

"Želim da se izjasnim da je ovo povod slavlja i radosti porodice Đoković. Dobili smo istinu koja je pokazana jutros cijelom svijetu. Novak je dokazao koliko je pošten.

Nakon toga oglasila se i njegova majka Dijana.

"Došli smo da proslavimo pobjedu našeg sina. To je dečko koji je naučio da ne trpi laži i prevaru, uvijek se borio za pravdu. Ništa nije kriv i nije učinio ništa što se kosi s njihovim zakonima. Pretrpio je nepravdu i tek ćemo da čujemo kroz šta je prošao. Nikada se nismo suočili s ovakvom situacijom, već pet dana smo se trudili da se izborimo za njega i da se širom svijeta čuje taj glas. Hvala svima na podršci jer mu je to dalo snagu da se izbori. Ovo je za mene njegova najveća pobjeda u karijeri, veća od svih Grand Slamova", dodala je Dijana.

Poslije toga riječ je uzeo i njegov otac Srđan.

"Ljudima iz cijelog svijeta hvala na podršci Novaku i porodici, svima koji se bore za slobodu govora. Novak se izborio za to uz pomoć svih nas zajedno. Nije se dao baciti na koljena niti će to ikada dati. Razne stvari su se dešavale prethodnih dana i bilo je mnogo teško. On je jedna ljudska gromada i čovjek koji nikada nikoga nije uvrijedio. Očito to što je iz male i siromašne zemlje se nije svidjelo tim svjetskim moćnicima i nije im jasno kako tako neko može da bude najbolju u tom sportu".

"Sačekali su ga na aerodromu i oduzeli sva prava koja mu pripadaju kao ljudskom stvoru. Pokušali su ga natjerati da potpiše da se odriče vize i deportuju ga nazad u Srbiju, ali on nije to htio jer nije bilo razloga za to. Nisu mu dali ni kontakt s prijateljima, timom i advokatima čak su mu i telefon uzeli i kasnije ga tek vratili".

"Ovo je ogromna pobjeda za njega i cijeli slobodarski svijet. On je ispoštovao sve što su oni tražili da bi mogao da dođe i da se bavi svojim poslom. On je htio samo da dođe i igra tenis i to pravu su pokušali da mu oduzmu. To im nije uspjelo jer su pravo i pravda pobijedila. Sudija koji je vodio cijeli postupak niti jednom nije označio kao krivca jer nisu imali niti jednu jedinu stvar za to. Donio je jedinu odluku koja je mogla biti donesena, a to je da Novak bude oslobođen i da može da se bavi svojim poslom".

Top Komentari

miki30
Koga boli racku.
5 0
pjanke.sa
A jel kakio Novica, niste nam napisali
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi