Nadal saopštio konačnu odluku: "Sve ima svoj početak i kraj"

Oprašta se naredne godine

Nadal saopštio konačnu odluku: "Sve ima svoj početak i kraj"

E. Škorić

Španski teniser Rafael Nadal najavio je da će naredna godina biti njegova posljednja u profesionalnom tenisu.

Osvajač 22 Grand Slama najavio je da će prestati igrati narednih nekoliko mjeseci i da će 2024. godine reći zbogom sportu kojem je puno toga dao.

Nadal propušta Roland Garros, gdje je rekorder po broju titula, a cilj je da se vrati za Davis Cup na kraju godine.

"Ako mi budu trebale pozivnice, valjda neće biti problema, mislim da sam ih zaslužio. Odradit ćemo stvari na najispravniji mogući način. Prestat ću, neću trenirati. Prošli su mjeseci puno trenutaka frustracije, ali postoji vrijeme kada tome morate stati na kraj. Ako ne prestanem, mislim da se sljedeće godine neću moći vratiti. Bili su to jako teški mjeseci, bilo nam je teško pronaći kontinuitet. Dobro će nam doći prekid veze, i onima koji su pored mene. Upravo sada je vrijeme da pokušate stati, vidjeti regenerira li se tijelo, potpuno se osloboditi opterećenja od svega. I pokušat ćemo se vratiti radeći to najbolje što možemo", poručio je Nadal.

"Ono što me navodi na to je to što mi se ta riječ ne sviđa, osjećam se dovoljno jakim da to kažem: mislim da ne zaslužujem završiti ovako. Da kraj nije na press konferenciji. Borit ću se da kraj ne bude ovakav. Zadovoljan sam što smo u svom životu radili stvari koje smo smatrali prikladnim za postizanje naših ciljeva. Kad dođe vrijeme da se više ne natječem, neka to bude sa zadovoljstvom spoznaje da sam učinio ono što je bilo u mojoj moći, da ne odustanem. Uvijek se isplati uložiti još jedan napor, to je bila moja filozofija i toga se držim".

Oglasi

"Prvo što radite je da ne pričate, slušate sebe. Razumijete što se događa. To je proces prihvaćanja, iskrenosti prema sebi. I donose se odluke, koje nisu dramatične. Sve ima svoj početak i kraj. Ja sam samo još jedan od svih ovih završetaka velikih sportista, umjetnika... Svih onih koji su se istaknuli na bilo kojem polju života. Iduće godine završava jedna etapa u kojoj mislim da smo bili jako sretni, uživali smo u mnogim trenucima koje nismo mogli zamisliti. I odatle započeti drugu fazu života koja ne mora biti manje sretna.

Imam planove za sljedećih nekoliko mjeseci, stvari koje nisam radio zadnjih 20 godina, uživat ću u slobodi bez rasporeda. Neka se ovaj posljednji napor sljedeće godine isplati, neka bude posebna godina. Borit ću se za to a što se može dogoditi reći će moje tijelo. Ako moje tijelo reguje, vjerujem da ću moći učiniti nešto vrijedno truda", dodao je Rafa.

Nadal nikada u karijeri nije propustio Roland Garros, a igrao ga je od 2005. godine i osvojio čak 14 puta. Roland Garros se igra od 22. maja do 11. juna.

U junu će Španac napuniti 37 godina. Od posljednjeg zvaničnog Nadalovog meča prošlo je 120 dana, kada je nastupio u 2. kolu Australian Opena i upisao poraz od Mackenzieja McDonalda.

Zbog povrede je propustio devet turniraa u kalendaru, Dohu, Dubai, Indian Wells, Miami, Monte Carlo, Godo, Madrid Rim i sada Roland Garros. To ga je koštalo 2.370 bodova i ispadanja iz top 10 prvi put od aprila 2005. godine.

Top Komentari

delta
Glupan
0 0
Mel_Glupson
Joj jest ga **** Bil Gejc..
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi