Roger Federer najplaćeniji sportaš svijeta

Švicarac je i dalje marketinški itekako zanimljiv

Roger Federer najplaćeniji sportaš svijeta

Švicarski tenisač Roger Federer je najplaćeniji aktivni sportaš na svijetu za 2020. godinu, objavio je u petak magazin Forbes. 

U posljednjih 12 mjeseci zaradio je 106,3 miliona dolara, od čega čak 100 miliona od sponzora, među kojima se ističu Barilla, Moet & Chandon, Rimowa, Rolex, Credit Suisse te Mercedes-Benz.

Federer je prvi tenisač koji je postao najplaćeniji sportaš na svijetu u godišnjoj listi Forbesa, koja se objavljuje zadnjih 30 godina. Na drugom mjestu je nogometaš Cristiano Ronaldo (105 miliona dolara/45 miliona od sponzora).

Treće mjesto također pripada nogometašu, Lionelu Messiju (104 miliona/32 miliona od sponzora), slijedi još jedan nogometaš Brazlac Neymar (95,5 miliona/25 miliona od sponzora), a na petom mjestu je zvijezda košarkaške NBA lige LeBron James (88,2 miliona/ 60 miliona od sponzora). Prvi tenisač svijeta Novak Đoković je na 23. mjestu sa 44,6 miliona dolara zarade (32 miliona od sponzora).

Najbolje plaćene sportašice su dvije tenisačice, Japanka Naomi Osaka (37,4 miliona dolara) i Amerikanka Serena Williams (36 miliona). Među sto najplaćenijih sportaša na svijetu najviše je košarkaša, čak 35. Slijede igrači američkog nogometa (NFL), kojih ima 31 na listi, a iza njih su nogometaši (14 igrača)

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi