Zašto Federer poput Đokovića ne živi u Monacu nego u svojoj domovini? Ogroman novac je u pitanju

Monaco raj na zemlji za mnoge

Zašto Federer poput Đokovića ne živi u Monacu nego u svojoj domovini? Ogroman novac je u pitanju

E. Škorić

Najbolji teniseri na planeti zarađuju milione dolara od svojih pobjeda na turnirima i sponzorskih ugovora, ali velik dio njihovih prihoda otišao bi na poreze.

Da bi to izbjegli, mnogi od njih, uključujući najboljeg na svijetu Novaka Đokovića, odlučuju da se presele u porezne oaze kao što je Monaco u Francuskoj. Tamo svoje mjesto boravka imaju prijavljeno i drugi teniseri poput Alexandera Zvereva, Daniila Medvedeva ili Stefanosa Tsitsipasa.

Monaco ne naplaćuje porez na dohodak ili zaradu za razliku od velike većine zemalja širom svijeta. U nekim državama te naknade mogu doseći čak 30%, a vrhunske igrače koštaju milione dolara na svijetu. Naravno, za one najbolje te cifre su ogromne.

No, Roger Federer, po mnogima najbolji svih vremena, nije od onih koji su preko Monaca čuvali novac. On je odlučio da nastavi živjeti u svojoj domovini Švicarskoj. Zajedno sa suprugom živi u Zurichu, jednom od najvećih gradova u Švicarskoj i gospodarskom središtu Švicarske koja je poznata po brojnim međunarodnim bankama.

Federer je od 2006. godine bio veleposlanik UNICEF-a za Švicarsku, a lani je postao veleposlanik za švicarski turizam, obećavši tada da se neće seliti iz svoje domovine.

“Sada je pravo vrijeme da to učinim. Osjećam da sam oduvijek predstavljao Švicarsku i da sam pridonio da postanem veleposlanik zemlje. Ali za mene je službena misija ugodna stvar”, rekao je tada Roger Federer.

Oglasi

Postala je veliki promotor turizma u Švicarskoj, koja je, kao i u svim zemljama svijeta, teško pogođena pandemijom COVID-19.

“Jako dobro poznajem ovdašnji turizam. Jako dobro poznajem ovdašnje restorane i hotele. I znam da u ovom trenutku svi pate”, rekao je švicarski prvak, osvajač 20 Grand Slam naslova.

"Dobro je vrijeme za mene da istupim i pomognem svojoj zemlji jer se nadamo da ćemo se uskoro ponovno otvoriti", dodaje švicarski teniser.

Inače, koliko novca je uštedio Đoković zahvaljujući Monacu?

Đoković živi u Monte Carlu, najpoznatijem kvartu u Monacu, gdje su svoje rezidencije osnovali ne samo vrhusnki teniseri i teniserke, neko i drugi bogati sportisti i poslovno ljudi. Da je Đoković živio u rodnoj Srbiji, platio bi porez na dohodak od oko 20%.

Oglasi

Đoković je osvojio ogroman novac u tenisu: 143 miliona dolara. To znači da bi državi Srbiji morao platiti gotovo 29 miliona dolara kroz poreze, samim tim je "uštedio" taj novac i ostavio za sebe.

No, taj se iznos odnosi samo na njegovu direktnu tenisku zaradu, ne uključujući sponzorske ugovore i druge prihode koji za vrhunske igrače planete znače gotovo isto toliko novca, ako ne i više.

Đoković je izvijestio da je prvi put stigao u Monte Carlo kao tinejdžer kako bi trenirao sa svojim tada bivšim trenerom Riccardom Piatijem.

“S njim sam radio godinu dana. U to vrijeme sam živio u Srbiji. Sviđa mi se Monaco iz nekoliko razloga. Što je najvažnije, ovdje imam svoj dom i svoje vrijeme mogu posvetiti tenisu. Samo uživam. Ovo je vrlo važan trenutak u mom životu", rekao je Novak Đoković 2019. prema Tennis World USA.

Ostale omiljene porezne oaze za tenise su Bahami, gdje uglavnom odsjedaju američki teniseri ili teniserke, te Dubai.

Top Komentari

bahlje
Dobija Federer od Bill Gatesa milione , pa mu ne treba Monaco , svoje slobodno vrijeme zajedno provode
1 6
makelele
Hahahahahaha debilnog pitanja u pm. Po čemu se razlikuje Švica od Monaka. U Švicarsku idu mnogi bogataši jer je tamo jedan od nižih poreza. Kakva kretenska pitanja. A da ne pricamo o socijalnoj sigurnosti, sta ce Nole u Srbiji da mu razni Belivuci i slicni traže reket. Logicno da ide u Monako, i ja da sam multimilioner, poznata ličnost, pa ne bi pare valjda ostavio u Zirat banci il kod baketa, vec bi vecinu novca cuvao u Credit Suissu, kao i mnogi drugi milioneri. A radio bi poput Noleta i slao novce u dobrotvorne svrhu u svoju zemlju. Koliko je samo Nole miliona i miliona dao Srbiji, pa cak i Bosni, Hrvatskoj... sto ne usporedite koliko je Nole dao pomoći Srbiji, Bosni, Hrvatskoj a koliko je federer.
5 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi