Nema kraja njihovoj agoniji: Novi udarac za Ruse i Bjeloruse stiže iz Francuske

Roland Garros povlači naredni potez?

Nema kraja njihovoj agoniji: Novi udarac za Ruse i Bjeloruse stiže iz Francuske

Eldar Ganibegović

Wimbledon je prvi turnir koji je odlučio da suspenduje Ruse i Bjeloruse, odnosno ruske i bjeloruske tenisere. 

Čini se da je ovaj potez naišao na odobravanje drugih, pa u sličnom smjeru razmišljaju i organizatori Roland Garrosa, drugog Grand slama sezone. 

"Postoje i sugestije da bi Otvoreno prvenstvo Francuske moglo biti pod političkim pritiskom da se igračima iz Rusije i Bjelorusije zabrani učešće sada nakon što su predsjednički izbori završeni. S obzirom na to da ATP i WTA održavaju sastanke odbora, pred nama je zanimljiva sedmica", na Twitteru je napisao novinar Stuart Fraser.

"Organizatori Otvorenog prvenstva Italije čekaju da čuju da li je igračima iz Rusije i Bjelorusije dozvoljeno da se takmiče. Sa samo dvije sedmice do početka događaja, italijanska vlada razmatra pravnu intervenciju na pozadini odluke Wimbledona", dodaje.

Novak Đoković protiv suspenzije Rusa i Bjelorusa

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković nije pozdravio odluku Wimbledona.

"Kada kažem politika, ima je u sportu. Rukovodeća tijela i organizacije, strukture su tu. Politika je generalan termin. Ne valja kada se politika na višem nivou miješa u naš sport. Stojim pri onom što sam rekao, nema potrebe za suspenzijom sportista, posebno tenisera", rekao je Đoković i dodao:

"Ne vidim kako oni doprinose bilo čemu što se dešava u ratu. U tenisu imamo pravilo da nema diskriminacije: Pravilo je da se igra po rankingu, ne nacionalnosti. Wimbledon je to prekršio. ATP i PTPA su izašli sa izjavama, a ja sam to podržao."

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti