S 23 godine najbolje plaćena sportašica svijeta ikada

Japanska tenisačica prva na Forbesovoj listi

S 23 godine najbolje plaćena sportašica svijeta ikada

Japanka Naomi Osaka preuzela je titulu najbolje plaćene sportašice na svijetu od Amerikanke Serene Williams, tvrdi američki magazin Forbes.

Forbes je došao do računice da je pobjednica US Opena 2018. i Australian Opena 2019. prošle godine zaradila 37,4 miliona američkih dolara od turnirskih nagrada i od sponzora.

To je rekordna zarada jedne sportašice, a dosadašnju rekorderku, bivšu rusku tenisku zvijezdu Mariju Šarapovu, Osaka je nadmašila za gotovo pet miliona dolara. U svojoj rekordnoj 2015. godini Šarapova je zaradila 29,7 miliona USD.

Tenisačice su od 1990. uvijek na vrhu Forbesove liste, a od 2004. su se na mjestu najbogatije smjenjivale Serena Williams i Šarapova.

Williams je posljednje četiri godine bila na vrhu ljestvice sportašica s najvećom zaradom, a u 2019. ostala na drugom mjestu sa 1,4 miliona USD manjom zaradom od Osake.

Japanka je svojim teniskim stilom i rezultatima krajem 2018. i početkom 2019. skočila na listi najbolje plaćenih. Danas je deseta tenisačica svijeta, ali to ne smeta previše 15 firmi koje sponzoriraju 23-godišnju igračicu. Osaka je dijete iz braka majke Japanke i oca haićansko-američkog podrijetla, a trenira i živi na Floridi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi