Stefanos Tsitsipas u velikom finalu Australian Opena, da li je spreman za osvetu?

Grk siguran protiv starog rivala

Stefanos Tsitsipas u velikom finalu Australian Opena, da li je spreman za osvetu?

Edmir Škorić

Grčki teniser Stefanos Tsitsipas plasirao se u veliko finale Australian Opena nakon što je za tri isata i 23 minute pobijedio Karena Kačanova sa 7:6, 6:4, 6:7, 6:3. Svog posljednjeg rivala u borbi za Grand Slam titulu saznat će za nekoliko sati.

Tsitsipas je u derbiju polufinala došao do uvjerljive pobjede nad 20. teniserom svijeta. Grk je imao ulogu favorita, a opravdao ju je sjajnom igrom na terenu Rod Laver Arene u Melbourneu.

U prvom setu poveo je sa 3:1 uz brejk u četvrtom gemu, ali Rus odmah uzvraća na drugoj strani, te dolazi do izjednačenja. Pri vodstvu 4:3 Tsitsipas ponovo rivalu oduzima servis, pa je imao priliku da na servisom završi prvi set.

Međutim, očajno je odigrao servis gem, Kačanov lako stiže do drugog brejka i opet se vraća u prvi set. Ušlo se u taj-brejk gdje je Tsitsipas ipak bio mnogo bolji i uvjerljiviji.

Tsitsipas koristi jedini brejk u drugom setu, onaj u devetom gemu kod 4:4, pa dolazi do 5:4, a potom i sa nulom servira za 2:0 u setovima.

Velika borba u trećem setu, viđena su dva brejka, a u novom taj-brejku je Kačanov bio uspješniji, pa se uspijeva vratiti u život.

I kada se činilo da bi ruski teniser mogao u potpunosti da se vrati u borbu za finale, bio je potpuno nemoćan u setu odluke. Tsitsipas je poveo sa 3:0 uz brejk u drugom gemu, na kraju set dobio sa 6:3, te izborio veliko finale.

Tsitsipasa u finalu očekuje ili Novak Đoković ili Amerikanac Tommy Paul u slučaju neke senzacije. Drugi meč polufinala igra se od 9:30 sati.

Dame sutra igraju finale od 9:30, a sastaju se Elena Rybakina i Aryna Sabalenka. Finale je zakazano za nedjelju.

Tsitsipasu će ovo biti drugo Grand Slam finale nakon što je 2021. godine igrao finale Roland Garrosa, koje je izgubio od Novaka Đokovića sa 3:1 u setovima. Ukoliko dođe do reprize tog duela u Australiji, nema sumnje ko će biti favorit...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi