Čekajući odluku koja bi mogla uništiti sjajnu karijeru odlučila je da napusti državu

Dani odluke ispred bivše osvajačice Wimbledona

Čekajući odluku koja bi mogla uništiti sjajnu karijeru odlučila je da napusti državu

H. Zilić

Krajem prošle godine odjeknula je vijesti u sportskim krugovima da je rumunjska teniserka Simona Halep (31) bila pozitivna na doping testu nakon US Opena 2022. godine.

WTA tour je odmah Halepovu suspendovao do konačne odluke suda.

Halepova trenira , održava formu iako ima zabranu odigravanja mečeva i nada se da će sud presuditi u njenu korist.

Završno ročište zakazano je za kraj mjeseca feburara.

Dok se čeka pomenuto ročište, Halep je napustila Rumuniju što je mnoge iznenadilo.

Fotografije su otkrile da je Simona otišla u Pariz, ali sigurno u ovako napetoj situaciji nije vrijeme za odmor pa je javnost odmah počela sa pitanjima, šta ona tamo radi?

Oglasi

Rumunjski mediji prenose vijest da je Halep navodno otišla da trenira u jednu tenisku akademiju u Niceu, a da je boravak u Francuskoj iskoristila za jednodnevni izlet u Pariz.

Ipak po povratku iz Francuske bit će ključni dani u karijeri ove sjajne teniserke.

Krajem mjeseca je kao što smo već spomenuli zakazano je završno ročište na kojem će sud donijeti konačnu odluku. Ako se ispostavi tačnim cijela priča oko dopinga, Rumunjku čeka suspenzija od dvije godine.

Suspenzija bi se vodila od septembra 2022. godine kada je i dobila pozitivne nalaze na doping testu. Ovo znači da bi Halep na teren mogla da se vrati tek u septembru 2024. godine, ali pitanje je koliko bi tada imala volje i želje za tenisom u 33. godini života?

Podsjetimo, agencija odgovorna za čistoću sporta (ITIA) objavila je u septembru da je u A i B uzorcima uzetim od SImone Halep na US Openu otkrivena prisutnost zabranjenog roksadustata.

Oglasi

Ukoliko se dokaže namjerno kršenje popisa zabranjenih supstanci koje je nametnula Svjetska antidopinška agencija (WADA), razdoblje suspenzije je do dvije godine.

Halep u karijeri ima 24. titule na WTA touru, a dva puta je osvjala Grand slam turnire. Slavila je na Roland Garrosu 2018. i na Wimbledonu 2019. godine.

U karijeri je zaradila ukupno 40.203.437 američkih dolara.

Ovome dodajmo da u singl konkurenciji na WTA touru ima omjer od 579 pobjeda i 238 poraza.

U više navrata bila je proglašena za najbolju sportistkinju Rumunije, a u oktobru 2017. godine stigla je i na prvo mjesto na WTA listi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi