Upoznajte teniskog gubitnika godine: Bio u TOP 10, sada je izvan 100
U 2018. godinu je ušao kao osmi igrač svijeta, a završit će je ispod stotog mjesta

Historijski pad

Upoznajte teniskog gubitnika godine: Bio u TOP 10, sada je izvan 100

Američki teniser Jack Sock ubjedljivo je najveći gubitnik 2018. godine u svijetu tenisa, a ono što mu se izdešavalo je doslovno za rubriku vjerovali ili ne.

Sock je sezonu započeo kao osmi teniser svijeta, a završava je kao 105. igrač na ATP listi čime postaje tek četvrti teniser u historiji koji je 'uspio' nešto slično.

Samo se tri puta do sada dešavalo da neki teniser godinu započne u TOP 10, a završi je ispod stotog mjesta. To su za sada činili Mancini 1990. godine (10 > 127), Bruguera 1998. (8 > 132) i Philippoussis 2004. (9 > 109).

Naravno, riječ je o teniserima koji u tim razdobljima nisu imali nikakvih problema sa povredama, baš kao što ih nije imao ni Jack Sock u godini koja je polako na izmaku. Razlozi nevjerovatnog pada na ATP listi leže isključivo u formi i ostalim stvarima direktno vezanim za teren.

Na tri od četiri Grand Slama je Sock ispao u prvom kolu, a samo je na US Openu stigao do drugog. Nije uspio pobijediti niti jednog igrača iz prvih 25, a gubio je od petorice igrača koji su izvan 100. Najneočekivaniji poraz bio je onaj od Daniela Brandsa, 316. igrača na ATP listi.

Međutim, Jack Sock se ove sezone odlučio zaigrati u paru sa Mikeom Bryanom zbog povrede njegovog brata Boba, pa je izrastao u jednog od najboljih igrača u dublu na svijetu. Sock i Bryan su osvojili Wells, Wimbledon i US Open.

Sock sada zauzima četvrto mjesto na listi kada govorimo o igračima parova, tako da taj podatak donekle ublažava katastrofalnu godinu koju ima iza sebe.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi