Skandal na Indian Wellsu, ukrajinske igračice spremaju teniski udar

Tsurenko razočarana

Skandal na Indian Wellsu, ukrajinske igračice spremaju teniski udar

E. Škorić

Ne stišavaju se odjeci skandala oko ukrajinske teniserke Lesije Tsurenko, koja je sinoć predala meč bez borbe Aryni Sabaljenki na Indian Wellsu zbog, kako je kazala, napadaja panike nakon razgovora s čelnikom WTA Steveom Simonom. 

Ukrajinka, koju citira britanski Guardian, izjavila je da ona, zajedno s drugim igračicama iz svoje zemlje, namjerava osporiti poziciju Simona, čije je ponašanje prema njenom mišljenju neprihvatljivo.

Ukrajinka Lesia Tsurenko odustala je od Indian Wellsa i neće igrati u trećem kolu turnira s bjeloruskinjom Arynom Sabaljenkom, drugom igračicom svijeta. Izjava organizatora u ovom slučaju govori o "osobnim razlozima" iza odluke 33-godišnjeg teniserke. Već je poznato da je igračica odlučila ne igrati zbog okrutnih riječi šefa WTA Stevea Simona.

U privatnom razgovoru s teniserkom također je izjavio da ne podržava rusku invaziju na Ukrajinu, ali je dodao da "različito mišljenje ruskih i bjeloruskih teniserki ne bi trebalo uznemiriti igračicu".

Čelnik WTA također je dodao kako se zalaže za sudjelovanje sportistkinja iz ove dvije zemlje na Olimpijskim igrama iduće godine u Parizu jer bi to bilo u skladu s idejom fair-playa . Ove su riječi potpuno iznervirale Ukrajinku. Ona je izjavila da je nakon razgovora sa Simonom imala napadaj panike.

"Bila sam potpuno šokirana ovim riječima, a nedavno, kada  mi Donna Vekić nije stisnula ruku, bilo je teško igrati. Pa kad je došlo vrijeme da izađem na teren, uhvatila me panika i nisam se mogla sabrati. Da budem iskrena, moja psiha se raspala”, otkrila je.

Smatra da je Simonovo ponašanje neprihvatljivo i kaže da ne mogu druge igračice zamisliti kako joj je teško. Ona je kazala da su ukrajinske teniserke zajednički odlučile da treba da se preispita Simonova pozicija kao prvog čovjeka WTA.

"Svi su bili u šoku. Tražile smo da organiziramo telekonferenciju s upravom WTA kako bismo postavili pitanje kako osoba poput Stevea Simona može biti šef WTA i šta treba da učinimo u vezi s tim", dodala je.

"Kako da nastavimo vjerovati da naša organizacija na bilo koji način štiti naša prava. Samo mi nije jasno kako se u ovom svijetu dogodilo da takve stvari treba objašnjavati. To je vrlo iznenađujuće i vrlo bolno", dodala je.

WTA se još nije očitovala o tome, ali sve je glasnije. I to može značiti ozbiljne probleme za Simona, ali s druge strane, ova organizacija, koja je od samog početka dopuštala natjecanje Rusa i Bjelorusa, teško da će kazniti svog šefa za takav stav.2

Top Komentari

Milfhunter
Naravno protiv sam Ruske invazije, ali ga ove ukrajinke počinju sve više i više srati da izvinete
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi