Alexis Pinturault osvojio prvu zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Areu
Francuz osvojio prvu zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Areu

Sjajno odvozio utrku slaloma

Alexis Pinturault osvojio prvu zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Areu

S. Pašalić, foto: EPA

Francuz Alexis Pinturault je danas osvojio prvu zlatnu medalju u kombinaciji na Svjetskom prvenstvu u švedskom Areu.

Drugo mjesto i srebro je osvojio Slovenac Štefan Hadalin, a Austrijanac Marco Schwartz je bio bronzani.

Pinturault je nakon utrke spusta bio tek na 24. mjestu i za Talijanom Dominikom Parisom zaostajao je za 1.52 sekunde. Međutim 27-godišnji skijaš iz Francuske je najbolje odvozio slalom te je na kraju u konačnom poretku imao prednost od 12 stotinki ispred drugoplasiranog Hadalina i 46 stotinki ispred Schwartza.

Zanimljivo je da je Štefan Hadalin nakon osvajanja zlata u juniorskoj konkurenciji 2016. godine sada uspio i u seniorskoj konkurenciji osvojiti medalju, koja ovaj put ima srebrni sjaj.

Čekali na medalju 18 godina

Posljednju medalju na svjetskim prvenstvima neki Slovenac osvojio je još prije 18 godina. Čekali su na to od bronzane medalje Mitje Kunca na Svjetskom prvenstvu u St. Moritzu.

Hadalin je tada imao pet godina, Kunčevov trener Klemen Bergant danas je na čelu muške ekipe u tehničkim disciplinama.  Tadašnja bronza bila je do danas posljednja medalja u muškom skijanju za Slovenca i što je zanimljivo jedina od osamostaljenja. Boris Strel, Bojan Križaj i Tomaž Čižman nastupali su pod zastavom Jugoslavije.

Možda je Hadalinov uspjeh najmanje očekivan, ali ništa manje zaslužen i svakako Slovencima najdraži. Po svemu sudeći, ovo će biti jedina Hadalinova medalja osvojena u kombinaciji, jer je njegova budućnost u slalomu i veleslalomu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi