Andrzej Bargiel se upisao u historiju, skijao niz sva četiri vrha Karakorama viša od 8.000 metara

Andrzej Bargiel se upisao u historiju, skijao niz sva četiri vrha Karakorama viša od 8.000 metara

E. Čaušević

Poljski planinar Andrzej Bargiel upisao je svoje ime u historiju nakon što se popeo, a potom i spustio niz planinu Gasherbrum I, visoku 8.080 metara. Time je postao prvi čovjek koji je skijao niz sva četiri vrha planinskog lanca Karakoram (Karakorum), a koji su viši od 8.000 metara.

Gasherbrum I je poznat i kao Hidden Peak ili K5 i dio je masiva Gasherbrum u lancu Karakoram, koji se nalazi na granici Pakistana, Kine i Indije. To je jedna od ukupno 14 planina viših od 8.000 metara te zauzima 11. mjesto na listi najviših planina s vrhom od 8.080 metara nadmorske visine.

Bargiel je na vrh stigao 26. jula u 4:15 sati po lokalnom vremenu, a potom je krenuo u skijaški spust bez zaliha kisika. Ovo nevjerovatno dostignuće ga čini prvom osobom koja je skijala s vrhova Karakorama viših od 8.000 metara, što predstavlja prekretnicu u historiji planinarenja.

Opis nije dostupan.

Bargielu, Red Bull sportisti, nisu strani impresivni podvizi. On je 2015. godine postao prvi čovjek koji je skijao niz Broad Peak (8.051 metar), a 2018. godine je postigao naizgled nemoguće jer se spustio niz planinu K2 (8.611 metara) bez skidanja skija i korištenja dodatne zalihe kisika.

Njegovo mukotrpno spuštanje s K2 je uključivalo izbjegavanje leda koji je padao brzinom metka, prelazak uske i surove rute te kretanje i navigaciju stazama punim pukotina nazad do baznog kampa. Priča o Bargielovom putovanju do vrha K2 i njegovom nevjerovatnom spuštanju ovjekovječena je dokumentarcem "The Impossible Descent".

Oglasi

Opis nije dostupan.

Bargielovo putovanje u Karakoram je obilježeno usponima koji zaista oduzimaju dan, kao i opasnim spuštanjima, a započelo je njegovom ekspedicijom u Pakistan 30. juna ove godine. Cilj mu je bio da se popne na oba Gasherbrum vrha bez dodatnog kisika te da se spusti niz te vrhove, a taj cilj je sada i ostvario istovremeno pokazujući zadivljujuću privlačnost Karakorama.

Pripreme za ovu "nemoguću misiju" počele su mnogo prije same ekspedicije. Andrzej i njegov kolega penjač Janusz Golab popeli su se na planinu Khosar Gang visoku 6.400 metara u svrhu aklimatizacije. Njegovo putovanje na Gasherbrum II je bilo uspješno, a Andrzej je stigao do vrha i završio skijaški spust 19. jula. Nedostatak velikih vremenskih prozora činio je jedan izlet između dva vrha neodrživim.

Samo nekoliko dana nakon uspješnog skijaškog spuštanja s Gasherbruma II (8.035 metara), tim je 25. jula započeo uspon na Gasherbrum I i to u 2:00 sati po lokalnom vremenu. Bargiel je uz Golaba i Macieja Sulimu došao do kampa 2. Potom je Bargiel stigao do vrha Gasherbrum I u zoru 26. jula prije nego je krenuo u skijaški spust koji je završio trijumfalnim povratkom u kamp nekoliko sati kasnije. 

Opis nije dostupan.

Oglasi

Ovo dostignuće dodatno naglašava rastuću popularnost lanca Karakoram, koji se može pohvaliti najvećom koncentracijom najviših vrhova u svijetu, kao i najvećim glacijalnim sistemom izvan polarnih područja.

"Dolazak na vrh i skijanje s Gasherbruma I bilo je teže od naše akcije na Gasherbrumu II prošle sedmice. Razlog je uglavnom magla pa sam odlučio da sačekam bolje uslove ispod vrha Gasherbrum I. Zbog magle sam morao biti više fokusiran kako bih se sjetio linije skijaškog spuštanja u uslovima ograničene vidljivosti. Sretan sam što smo svi sigurni u baznom kampu i što se uskoro vraćamo kući", izjavio je Bargiel.

Poljak je definitivno ispisao novo poglavlje u historiji planinarenja te je pomjerio granice mogućeg. Njegovi podvizi ne samo da ističu nevjerovatnu privlačnost Karakorama, nego i demonstriraju snagu odlučnosti, vještine i hrabrosti u suočavanju s nekim od najsurovijih i najstrašnijih svjetskih vrhova.

Opis nije dostupan.

Dok su penjanje i skijanje niz osam vrhova Karakorama nevjerovatna dostignuća, to zapravo služi i kao svjedočanstvo o bogatoj prirodnoj i kulturnoj baštini ovog planinskog lanca, koji je riznica raznovrsne faune i flore, svjedočanstvo seizmičke aktivnosti u regionu, ali i "arena" za zapanjujuća ljudska dostignuća.

Bargiel je novim podvigom dodatno učvrstio svoj status jednog od najuspješnijih planinara našeg vremena, koji nastavlja redefinisati granice onog što je moguće u planinama.

Više o Andrzejevom odvažnom spustu s planine K2 može se saznati u dokumentarcu "The Impossible Descent".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi