Brian Grubb na eFoil dasci plovio najdužom podzemnom rijekom u Americi

Brian Grubb na eFoil dasci plovio najdužom podzemnom rijekom u Americi

E. Čaušević

Dvostruki svjetski prvak u wakeskatingu i Red Bull sportista, Brian Grubb, iskusio je avanturu iz snova "ploveći" najdužom podzemnom rijekom u SAD-u.

Grubb se našao čak 30 metara ispod površine kako bi krenuo u realizaciju revolucionarnog podviga, a to je prva podzemna eFoil ekspedicija u historiji. Može se reći da je njegova avantura kombinacija onoga što nude filmovi "Indiana Jones" i "Star Wars".

Za one koji možda ne znaju, eFoil je hidrokrilna daska, odnosno vodena ploča s nizom krila ispod nje, a ta krila je zapravo podižu kada se poveća brzina stvarajući efekt lebdenja. Međutim, umjesto letenja po zraku, hidrokrilna daska "leti" po vodi, dok se pogon kontroliše ručnim upravljačem. Za razliku od običnih daski za surfanje, eFoil ne ovisi o snazi valova jer ga pokreće propeler koji napaja baterija.

Grubb je za svoju avanturu odabrao mračne dubine Bluespring pećina u Bedfordu u Indiani, odnosno rijeku Myst'ry River, koja je poznata kao najduža podzemna rijeka u Americi. Snimalo se noću, jer je pećina tokom dana otvorena za ture.

Opis nije dostupan.

Nakon pažljivih i detaljnih priprema za ekspediciju, svoju eFoil dasku je opremio LED svjetlima, koja su imala zadatak da "razbijaju" tamu u pećini i osvijetle mu put dug 34 kilometra.

Oglasi

Izazov rijeke Myst'ry ga je privukao poput magneta te nije mogao odoljeti plovidbi mračnom stazom najduže plovne podzemne rijeke. Kada je vidio prve prizore ovog podzemnog čuda, bilo mu je jasno da priliku za avanturu jednostavno ne može propustiti.

"Instinkt mi je govorio da wakeskating može uspjeti u ovim podzemnim vodama, to je bio moj prvi utisak. Međutim, kad smo izvidjeli lokaciju, bilo mi je jasno da eFoil može stvoriti još privlačniji spektakl. Uzimajući u obzir osjetljivo okruženje i uske prostore pećine, činilo mi se da je električni eFoil bez emisije gasova mnogo prikladniji", izjavio je Grubb.

Svojom avanturom je zapravo otvorio novo područje ekstremnog sporta, a to je podzemni eFoiling.

Spuštajući se niz rijeku Myst'ry, koja se nalazi tridesetak metara ispod površine, Grubbovo iskustvo je predstavljalo revolucionarni spoj avanture, tehnologije i prirodnog spektakla koji oduzima dah. Unutar pećine, svijeta u kojem se temperature konstantno kreću između 11 i 12 stepeni, Grubb je obavio adekvatne pripreme. On je procijenio dubinu vode riječne staze, širinu pećine i potencijalne prepreke tako što je cijeli put prešao u kajaku. 

"Vožnja kajakom daje osjećaj da prostora ima dovoljno, ali kad skočite na eFoil i pojurite brzinom većom od 30 km/h, prostor zapravo postaje mnogo uži. To ne samo da je povećalo faktor uzbuđenja, nego i tehničke zahtjeve vožnje. Želio sam se uvjeriti da li ima plitkih mjesta blizu zidova prije nego prođem punom brzinom", rekao je svjetski šampion.

Oglasi

Njegovo razborito planiranje mu je osiguralo da ima dubinu vode od 1,5 do 1,8 metara, što je bilo dovoljno jer korištenje eFoila zahtijeva dubinu od najmanje 1,2 metra. Također, bio mu je potreban prostor za zaustavljanje jednom kada dostigne veliku brzinu na eFoilu. Avantura nije prošla bez dosta prepreka.

Opis nije dostupan.

"Logistika je bila zahtjevna. Spuštanje do rijeke od 122 metra, nedostatak prirodnog svjetla, složena pećinska akustika, izazovi transporta te postavljanje kamera i opreme za rasvjetu, sve je to bio herkulovski zadatak", kazao je Grubb.

Međutim, on i njegov posvećeni tim nisu pomišljali da odustanu, neumorno su radili iz čamaca i kajaka te su učinili sve kako bi ekspediciju savršeno isplanirali, izveli i snimili. 

"U pećinu smo ušli oko 19 sati, mislim da prve noći nismo izašli do 3 sata ujutro. Vjerujem da sam bio u vodi oko sedam sati. Nismo znali šta možemo očekivati, željeli smo postaviti sva svjetla i odabrati različite linije za prolazak. Druga noć je prošla veoma dobro jer smo tokom prve mnogo naučili. Vidjeli smo šta želimo napraviti dugačije, a obavili smo i bolje letove dronom", dodao je on.

Oglasi

Upravo takve prepreke su za Grubba suština avanture. Budući da je ključan u oblikovanju mladog, pet godina starog svijeta eFoilinga, on je duboko uključen u njegov rast, od detaljnog dizajna daske do unapređenja performansi baterija.

"Kako se više bavimo vodom, mi učimo da je percipiramo na nove načine. Wakeskating je započeo konceptom 'klizanja' bez čizama, a eFoiling je evoluirao od svojih korijena surfanja u mainstream sport na vodi", objasnio je Grubb.

Uzbudljiva aventura podzemnom rijekom Myst'ry bila je stimulativan test za eFoil, a Grubb je oduševljen bezgraničnim prilikama koje on pruža.

"Mene vodi potraga za novim avanturama i iskustvima na vodi. Ovaj put inovacija i istraživanja mi je u krvi. Razmišljajući o našem putovanju, zapanjujuće je vidjeti kako smo uzeli jednostavne ideje i transformisali ih u utjecajne sportove proširujući doseg i radost sportova na vodi do šire publike", zaključio je Grubb.

Briana Grubba možda pamtite i po njegovoj wakeboard avanturi na Studenom potoku u Umoljanima prije 8 godina, kada je, po prvi put do tada u svijetu napravio takav poduhvat, koji je rezultirao nevjerovatnim foto i video materijalima. Spektakularan video koji je Brian tada snimio, ljepote Bosne i Hercegovine pronio je cijelim svijetom. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi