Užasne slike kultnog borilišta, a odbrojavaju se dani do takmičenja: Organizatori ne spavaju noćima!
FOTO: EPA

Visoke temeprature stvorile problem

Užasne slike kultnog borilišta, a odbrojavaju se dani do takmičenja: Organizatori ne spavaju noćima!

H. Zilić

Kraj stare i početak nove kalendarske godine rezervisan je za tradicionalnu Novogodišnju turneju u ski-skokovima koja se održava na četiri skakaonice, dvije u Njemačkoj i dvije u Austriji, a to su Oberstdorf, Garmischpartenkirchen, Innbruck i Bischofshofen.

Vrijeme u Evropi je daleko od zimskog. Kiša, visoke temperature i problemi za organizatore posebno na borilištima koja su na manjoj nadmorskoj visini.

Dvije sedmice prije takmičenja koje je na rasporedu 6. januara kultna skakaonica Paul-Ausserleitner u Bischoshofenu je u užasnom stanju.

Toplo vrijeme koje je u ovom austrijskom gradu odstizalo i proljetnih 17 stepeni, kao i kiša uništili su doskočište i otopile led na zaletišu skakaonice.

Organizatori su stavili umjetni snijeg, napravili ledena udubljenja na skakaonice radi većih brzina takmičara, ali to je sada sve uništeno.

Oglasi

Veliki problemi u austrijskom zimskom centru, a ostale su još dvije sedmice i organizatorima će trebati čudo.

Ono što je otežavajuća oklonost ni vremenska prognoza ne ide na ruku. Tako se u narednim danima u prosjeku oečkuju temeprature oko deset stepeni, a na dan takmičenja 6. januara temperatura bi trebala biti oko pet stepeni.

Ono što možda daje nadu organizatorima u Bisschoshofenu je podatak da će prve sedmice u novoj 2024. godine jutarnje temeperature biti u minusu što daje nadu da se ponovo postavi umjetnii snijeg i održi led.

U Oberstrdorfu i Garmischu su također na mukama, ali Njemačka imalo malo više srće sa temperaturama.

Innsbruck je također u problemima i u ovom austrijskom gradu su temperature skoro pa proljetne, ali vidjet ćemo šta će se dešavati u narednim danima.

Novogodišnja turneja počinje skokovima u Oberstodrfu 29. decembra, 1. januara je Garmisch, 3. januara Innsbruck i konačno 6. januara Bischoshofen.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti