Sablasne slike ljepotice u srcu šume: Do kraja godine se najavljuje potpuno druga priča

Šesta u svijetu

Sablasne slike ljepotice u srcu šume: Do kraja godine se najavljuje potpuno druga priča

Haris Zilić

Za ljubitelje zimskih sportova jedna od najdražih i najatraktivnih disciplina su skijaški letovi, gdje hrabri takmičari na skijama lete i do 250 metara, a sport je sve više i više popularan širom planete.

U svijetu postoji pet letaonica koje su aktivne ili su bile aktvine u Svjetskom kupu, većina je doživjela i rekonstrukcije.

Najpoznatija je Planica u Sloveniji tu je norveški Vikerusnd, njemački Oberstodrf, austrijski Kulm i zaboravljeni Harrachov u Češkoj koji je prepušten sam sebi jer je oslabio interes u Češkoj za pomenutim sportom pa je Harrachov već deceniju bez ozbiljnog takmičenja, a letaonica izgleda tužno.

Međutim, pored pet pomenutih letaonica u svijetu postoji i još jedna letaonica koja je trebala biti dio Svjetskog kupa, ali iza sebe ima tešku priču.

Šesta letaonica je Copper Peak u Michiganu (SAD), trenutno se ne koristi jer ne odgovara FIS-ovim standardima, iako postoje planovi za rekonstrukciju iste.

Oglasi

Amerikanci su prije više od 50 godina došli na ideju da sagrade letaonicu u posebnom ambijentu u srcu šume.

Kompleks je u početku bio jedinstven kada je izgrađen 1970. godine, a nakon toga je imao tri rekonstrukcije , 1980., 1988. i 2023. godine.

Zvaničan rekord na letaonici je 159 metara, a u vlasništvu je Austrijanca Wernera Schustera, koji je u modernom vremenu ski-skokova bio i poznat kao selektor i trener reprezentacije Njemačke.

Prije tri decenije težak udarac

Početkom 1994. godine letaonica je zatvorena jer nije ispunjavala određene pravilnike FIS-a, a njeno zatvaranje je bio udarac za Amerikance koji su imali želju da se probiju u svijetu ski-letova.

Tri decenije kasnije, došla je ideja o renoviranju letaonice Copper Peak, a ta ideja je počela sa realizacijom 2023. godine. Iako trenutne slike izgledaju tužno i sablasno, Amerikanci vjeruju da će do kraja 2024. godine letaonica dobiti dimenzije koji preporučuje FIS.

Oglasi

Doskočište će biti produženo, a most će dobiti nove stuboe i podlogu. Amerikanci vjeruju da bi uskoro u Copper Peaku mogli gledati letovi i do 240 metara i da bi mogla biti dio kalendara Svjetskog kupa.

Za razliku od ostalih letaonica koje K tačku imaju na 200 metara, Copper Peak bi imao na 190, bio bi najmanja letaonica, ali i letaonica koja bi mogla biti domaćin zvaničnih takmičenja.

Da se Amerikanci ozbiljno bave ski-skokovi potvrđuje i sezona u kojoj imaju čak petoricu takmičara u Svjetskom kupu, a to su Andrew Uralub, Tate Frantz, Erik Belshaw, Casey Larson, Decker Dean.

Većina nijh su mladi skakači i pred njima je velika budućnost, a tim SAD-a je počeo i osvajati bodove u Svjetskom kupu, tako da nisu više samo prolaznici u ovom karavanu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi