FIS oduševljen, Sarajevo spremno za Svjetski kup?
FOTO: OC Bjelasnica/facebook

Sjajna organizacija utrka Evropa kupa

FIS oduševljen, Sarajevo spremno za Svjetski kup?

H. Zilić

Dugo smo čekali da olimpijske planine iznad Sarajeva dobiju svoj pravi sjaj i ugledaju svjetla evropske i svjetske skijaške pozornice.

Bjelašnica je bila domaćin dvije utrke superveleslaloma u okviru Evropskog kupa za skijašice i položili smo sve ispite.

Od same orgnizacije utrke do pripreme staze, a na stazi smo vidjeli i dosta skijašica koje redovno osvajaju bodove u okviru Svjetskog kupa.

Ni FIS nije ostao bez riječi pa je svjetska krovna kuća skijanja pohvalila organizaciju na Bjelašnici, a koliki je značaj imala u FIS-u pokazuje i činjenica da su utrke na Bjelašnici i rezulate stavili na vrh naslovnice svoje zvanične stranice.

Velika je ovo stvar za Bosnu i Hercegovinu i ogroman iskorak u kandidaturi za utrke Svjetskog kupa što bi nakon Olimpijskih igara 1984. godine bio jedan od najvećih sportskih događaja u našoj zemlji.

Za one koji su manje upućeni u zimske sportove važno je spomenuti da Bjelašnica ima prirodne staze što je rijetkost u svijetu alpskog skijanja. To automatski znači bolju i lakšu pripremu staza, a i snijeg nije problem na našoj olimpijskoj planini.

Oglasi

Dosta zimskih centara u Evropi ima mnogo slabije uslove od Bjelašnice, ali razni drugi faktori imaju uticaja da dobiju domaćinstvo Svjetskog kupa.

Bjelašnica je danas pokazala da je itekako sposobna za velike stvari, a nakon dvije utrke, FIS će sigurno na papir staviti Bjelašnicu kao mogućeg organizatora Svjetskog kupa.

Pored superveleslaloma naša olimpijska ljepotica ima i mogućnost za utrke spusta i jedina je staza u svijetu koja kompletan spust ima na prirodnoj stazi i na prirodnom nagibu što je svakako veliki plus.

Što se tiče rezultata, jutros je u prvoj utrci slavila Christina Ager s vremenom 1:03.06, dok je iza nje završila Michaele Heider koja je imala 50 stotinki zostatka za pobjednicom.

Na podijumu je bila još jedna takmičarka iz Austrije, a to je Nadine Fest koja je prvu utrku završila u vremenu od 1:03.69.

I u drugoj utrci koja je popodne održana na odličnoj stazi na Bjelašnici dominirale su takmičarke iz Austrije. U drugoj utrci veleslaloma pobijedila je Michelle Niederweiser koja je zabilježila vrijeme od 1:06.87.

Niederweiser je slavila ispred svojih sunarodnjakinja. Druga je bila Fest koja je imala svega tri stotinke zaostatka, a treće mjesto sa 13 stotinki zaostatka za pobjednicom na kraju je pripalo Sandri Absmann.

Što se tiče naše zemlje jedina predstavnica danas je bila Elvedina Muzaferija. Naša najbolja skijašica nastupila je u obje ove utrke. U prvoj je bila na 32. poziciji, dok je drugu utrku Muzaferija završila na 40. mjestu.

Cilj organizatora je da se u narednim godinama postanu kandidati i za organizaciju FIS Svjetskog kupa, a ovog vikenda pokazali su da su itekako spremni i sposobni da to ostvare.

Top Komentari

Mowzilla
Aferim za organizaciju ⚜️
2 0
rabodimis
Spremno nego sta !!
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi