Ko je bio Matti Nykanen: Leteći ljubitelj kapljice kojeg je ubila vlastita slava
Nykanen: Velikan preminuo u 55. godini nakon serije životinih incidenata i posrnuća tokom hrvanja sa posljedicama slave i plahovitom naravi

Mentalna nestabilnost obilježila mu život

Ko je bio Matti Nykanen: Leteći ljubitelj kapljice kojeg je ubila vlastita slava

Nije jedini velikan koji je volio kapljicu. Doktor Socrates umro je od ciroze jetre. Predlagali su mu transplantaciju, ali je on u duhu svoga karaktera obavijenog plaštom tankoćutnosti prijedlog odbio, smatrajući da je nekome drugome potrebnija.

Od alkohola je umro i slavni Garincha, Brazilac s kraćom nogom kojeg nije mogao u driblinzima pratiti niko u to vrijeme.

Matti Nykanen još jedan je iz plejade onih koji su uživali u alkoholu, a bili su vrhunski sportaši. Slavni skijaški skakač bio je idol mnogima koji su osamdesetih imali dovoljno godina i bili odgojeni na poseban način. Koji su gajili posebno poštovanje prema velikanima, nepobjedivima, a Nykanen, kako rekoše, nije skakao, već letio.

Smrt legendarnog Finca najteže pala takvima, onima koji ondašnji svijet smatraju jedinim kojeg je imalo smisla živjeti. Danas velikana u ovome sportu nema, ili ima ali traju sezonu, dvije i nestanu.

Danas je sve dovedeno do besmisla, hiperprodukcija senzacija relativizirala je svaku vrstu dostignuća, pa iako danas postoje ljudi kojima bi se mogli nakloniti, malo koga oni zanimaju. Život je previše izbanaliziran da bi imali nove nykanene, alije, maradone, socratese...

A ovaj Matti... njegova je priča posebna.

Ko je bio Matti?

Bio je nevjerovatni sportista, osvojio je četiri olimpijska zlata i jedno srebro, a pet puta je bio prvak svijeta. Oborio je sve moguće rekorde i ušao u legendu. Jednu olimpijsku medalju osvojio je u Sarajevu 1984. godine, kada je opčinio ljubitelje zimskih sportova u Jugoslaviji.

Dugo je bio vlasnik svjetskog rekorda koji je iznosio 191 metar, što je u to vrijeme bilo nezabilježeno. Mnogi smatraju da je bio najveći ski skakač svih vremena.

Punio je naslovnice ne samo svojim sportskim uspjesima, već i privatnim životom. Koliko god da je bio savršen na zaletištu, toliko je u privatnom životu bio nestabilan i autodestrukivan. Zanimljivo je da je alkohol aktivno počeo upražnjavati sa 14 godina.

Nykanen je školski primjer vrhunskog sportiste koji se nakon karijere totalno pogubio. Nešto poput Schumahera kojeg je glave došla njegova ćud, pa je nakon jurcanja u bolidima Formule 1 naprosto morao naći dodatni, neprestani izvor povišenog adrenalina, tako je i Nykanen morao nekako utopiti svoju slavu. 

Karijeru je završio sa nepunih 30 godina, a nakon što je napustio sport, potpuno je izgubio kompas i kontrolu nad svojim životom. Pokušao je biti pjevač, izdao je tri albuma, imao i emisiju o kuhanju, ali nikada nije ostvario ni približan uspjeh koji je imao kao ski skakač. Oprobao se i kao striper, imao je nekoliko propalih brakova, a više puta je bio u zatvoru.

Ženio se pet puta, a budući da nije bio mentalno jak, spas je tražio u čaši. Ponekad je pijanstvo prelazilo u nasilništvo, pa su noćenja "u ćuzi" (kod Nurije, što bi rtekao Boris Šiber) za njega postala sasvim normalna stvar.

Osuđivan je na bezbroj uslovnih, pa mjesec, četiri meseca, pa i godinu dana zatvora. Čak je optužen i za pokušaj ubistva.

Za prst me povuci, ja ću tebe nožem

Potegao je nož na svoju krv, pošto je izgubio u lokalnom sportu u Finskoj u kojem se takmičari povlače za kažiprst. Zbog toga je osuđen na 26 mjeseci zatvora. Zbog nasilja nad suprugom kasnije je ponovo proveo 18 mjeseci iza rešetaka.

Za Božić 2009. godine, Nykanen je zadao nekoliko udaraca nožem supruzi i pokušao je da je udavi pojasem za bademantil. Ona je na kraju uspjela da pobjegne kod susjeda i pozove policiju, a on je za napad dobio novih 16 meseci zatvora.

Posljednjih nekoliko godina života proveo je sam. Živio je kao pustinjak, otuđen od okoline. Umro je sa 55 godina u svojoj kući. Ćud je čovjeku njegova sudbina, postoji narodna poslovica. Način na koji je živio na kraju ga je odveo u smrt, no možda će gore biti konačno rahatniji.

Top Komentari

Elmedin66
Daleko je on od vjernika.Samo ga moze tjesiti,da ovakvih muslimana u BiH ima jos kao sto je on.Daj Boze da zna i Sellam nazvati!
0 0
Elmedin66
Ima muslimansko ime ,a garantujem zivotom da ne zna taj isti AMER CULIC ni Bismillah prouciti.Da ga pitas da li zna "Oce nas",znao bi to prije nego nesto o svojoj vjeri.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi