Lajla Mučić osvojila zlatnu medalju na Sarajevo Openu i približila nam umjetničko klizanje kao sport

Takmičenje održano u Skenderiji

Lajla Mučić osvojila zlatnu medalju na Sarajevo Openu i približila nam umjetničko klizanje kao sport

Haris Zilić

Mjesec februar rezervisan je za obilježavanje 40 godina od Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Povodom pomenute obljetnice naš glavni grad je domaćin mnogih sportskih događaja koji su vezani za zimske sportove.

U Skenderiji je ove sedmice na rasporedu bio Sarajevo Open, takmičenje u umjetničkom klizanju gdje je nastupi veliki broj mladih klizačica iz Bosne i Hercegovine i svijeta.

Ovaj zanimljiv događaj u Sarajevu protekao je u odličnoj organizaciji, a naš glavni grad je vezan za umjetničko klizanje jer je birtanski par Jayne Torvill i Christopher Dean sjajnim perfomansom i sada već kultnim Bolerom osvojio zlatnu medalju 1984. godine na Olimpijskim igrama. Britanci su bili gosti u Sarajevu proteklih dana.

Sarajevo Open je pokazao da itekako ima talenta i u ovom sportu koji u našoj državi i nije baš popularan.

Zlatnu medalju danas u Skenderiji osvojila je mlada bh. klizačica Lajla Mučić (12), a iskoristili smo priliku da porazgovaramo s djevojčicom koja bi mogla biti budućnost umjetničkog klizanja u BiH, ali i na Starom konitnentu.

"Umjetničkim klizanjem se poečla baviti kad sam imala četiri godine. U Njemačkoj kližem u Berlinu u klubu BSV 1892, a u Bosni i Hercegovini u klubu Ice Group", rekla je Mučić za SportSport.ba i dodala:

Oglasi

"Osvajala sam drugo mjesto na prvenstvu u Njemačkoj, bila sam i prva na prvenstvu Bosne i Hercegovine."

Lajla tokom jednog od svojih nastupa i prefomansa na ledu

Lajla kao i većina evropskih i svjetskih klizačica veoma mlada, juniorski staž je do 14 godina, a onda se već prelazi u seniorke gdje djevojke do 18. godine života postižu ozbiljne rezultate. Sport je zahtjevan i nije lagano uklopiti školske obaveze i treninge.

"Ja sam u sportskoj školi. Prva dva časa imam treninge, zatim ide redovna škola. Nakon nastave idem na novi trening, vraćam se navečer kući i tako svaki dan, ušla sam u taj ritam", ističe mlada bh. klizačica.

Klizanje je sport koji zahtjeva dosta koncetracije, pogotovo kada se rade skokovi veoma puno treninga treba da se dođe do određenog nivoa.

"Klizanje je dosta težak sport, ima dosta skokova. Cilj mi je da budem i u budućnosti u vrhu. Kao i svaki sportista, potajno se razmišlja o Olimpijskim igrama, ali još je to sve daleko, mlada sam još."

Oglasi

Članice kluba Ice Group iz Sarajeva

Lajla nam je i približila ovaj sport koji nije toliko popularan na ovim prostorima.

"Umjetničko klizanje jako lijep sport, jako je važno da dobro kližete jer je to najvažnije, ali važan je i balet, jer ima tu dosta pokreta koje učite, kao što je rad s nogama, držanje, ruke, sve ono što trebate znati na ledu. Skokovi su jako važni jer daju puno poena."

Na kraju ova mlada klizačica je reklai kojoj je uzor u sportu kojim se bavi.

"Volim gledati Aljonu Savchenko kako kliže, ostvarila je mnogo toga i možemo reći da bi se njen način klizanja kao dopada."

Nakon umjetničkog klizanja Sarajevo će biti i domaćin Svjetskog prvenstva u hokeju na ledu divizije III B za seniore.

Možemo slobodno reći da je naš glavni grad u februaru pdosjećao na neka davna vremena kada smo bili centar svijeta po pitanju zimskih sportova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi