Pet koraka je ostalo do sportske historije
FOTO: EPA

Sezona koja bi se mogla dugo pamtiti

Pet koraka je ostalo do sportske historije

Haris Zilić

Početkom 2023. godine mogli bi svjedočiti jednom od najvećih trenutaka u historiji sporta. Nakon dugi niz godina, decenija, sa trona bi mogao biti skinut "ledeni kralj".

Amerikanka Mikaela Shiffrin je u veleslalomu u Kranjskoj Gori stigla do 82. pobjede u Svjetskom kupu.

Nevjerovatna Amerikanka se tako izjednačila sa legendarnom Lindsey Vonn na drugom mjestu vječne liste.

Na prvom mjestu je legendarni Šveđanin Ingemar Stnemark sa 86. pobjeda, dakle Shiffrinovoj još nedostaje pet trijumfa da ispiše stranice ne samo skijaške nego i sportske historije.

Mnogi su uvjereni da će Shifrinova već ove sezone dostići rezultat Stenmarka.

Priliku za 83. trijumf u karijeri ima već sreidnom naredne sedmice kada se vozi slalom u Flachau. Nakon toga idu dva vikenda brzih disciplina u St. Antonu i Cortini, vidjet ćemo kakav je plan napravila za te discipline Mikaela.

Oglasi

Zatim ide u Kronplatzu veleslalom, onda u Spindlerovom Mlynu slalom i veleslalom posljednji vikend januara.

Tako da nije isključeno da Mikaela u februaru bude već skijašica sa najviše pobjeda u hisotriji ovog sporta kada je u pitanju Svjetski kup.

Obzirom da Shiffrinova ia tek 27 godina, mnogi su mišljenja da će Amerikanka probiti i granicu od 100. pobjeda u Svjetskom kupu što bi bi nestvaran rezultat.

Bilo kako bilo, ova sezona u alpskom skijanju mogla bi biti historijska za svjetski sport.

Ovome dodajmo da nas sredinom februara očekuje i Svjetsko prvenstvo u alpskom skijanju u francuskom Courchevelu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi