MOK istrajan, Rusi razočarani, ali bez zastave i na zatvaranju Igara

MOK istrajan, Rusi razočarani, ali bez zastave i na zatvaranju Igara

E. Škorić

Međunarodni olimpijski komitet (IOC) zabranili su rusku zastavu na zatvaranju Zimskim olimpijskih igara u Pjonngčangu.

Nekoliko sati prije svečane ceremonije zatvaranja Igara MOK je glasanjem odlučio da Rusima zabrani zastavu, koja je također bila zabranjena i na tribinama za vrijeme olimpijskog turnira u Južnoj Koreji.

Ruski sportisti nastupali su pod zastavom MOK-a i pod imenom "olimpijski sportisti" i sve to zbog pozitivnih doping testova, pa su organizatori odlučili da jednostavno ne mogu podržavati Rusiju s takvim sportskim duhom.

"Ovo je bilo izuzetno razočaravajuće, a MOK nije mogao pored svega da razmišlja o ukidanju suspenzije na ceremoniji zatvaranja", rekao je predsjednik MOK-a Thomas Bach.

Suspendovani ruski olimpijski komitet (ROC) poručio je kako se nada da će se u narednim danima vratiti u olimpijsku porodicu.

"Nadamo se i zaista računamo na tou narednih nekoliko dana, vjerujemo da će biti obnovljeno članstvo ruskog olimpijskog komiteta u MOK-u".

Ovo je za Ruse razočaravajuće, pošto su sportisti iz ove zemlje čekali kraj Igara kako bi prošetali pod ruskom zastavom, ali MOK je pokazao autoritet i nije udovoljio zahtjevu Ruskog olimpijskog komiteta.

"Teško mi je shvatiti kako bi bilo koji klizač, hokejaš ili skijaš mogao osvojiti zlato i onda stati pod podijum bez državne zastave, pa to je tužno", poručio je Igor Larionov, bivši olimpijski prvak u hokeju na ledu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti